Comisia Europeană verifică dacă România refuză exportul gazelor naturale

Data publicării:
gaze gazoduct

Verificările ar avea legătură cu o posibilă acţiune de împiedicare a exportului de gaze naturale, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic. 

Verificările au început ieri la Transgaz şi au continuat astăzi la celelalte companii vizate. Potrivit surselor citate, inspectorii DG Competition ar fi preluat accesul la computerele unor angajaţi din companiile menţionate. Potrivit surselor citate, ar fi o acţiune fără precedent în România din partea DG Competition.

Problema blocării exorturilor de gaze este mai veche. Mulţi ani, a fost aplicată o politică la nivel guvernamental de tărăgănare a exporturilor, iar acest lucru s-a reflectat asupra lipsei de investiţii a Transgaz pe partea de interconectări. De altfel, România se află chiar în procedura de infringement din această cauză.

Comisia Europeană a decis, în vara anului trecut, să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că ţara nu a adoptat un plan de urgenţă privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, obligaţie pe care trebuia să o îndeplinească de trei ani şi jumătate. România deține a doua resursă de gaze naturale din UE după Olanda. 

Autorităţile române nu au făcut demersurile necesare în vederea realizării unor investiţii de interconectare cu statele vecine, respectiv cu Ungaria şi Bulgaria.

În acest moment, interconectarea cu Ungaria este făcută prin conductă Arad-Szeged, însă doar pe sensul de import, nu şi export. În ceea ce priveşte Bulgaria, proiectul privind realizarea conducteti Giurgiu-Ruse tărăgănează de cel puţin trei ani.

Singura interconectare pe sensul de export este cu Republica Moldova prin conductă Iasi-Ungheni, însă nu foloseşte la nimic. Conducta există, însă exporturi nu se fac deoarece conducta se opreşte la Ungheni unde sunt prea puţini consumatori.

Regulamentul (UE) nr. 994/2010, pe care România trebuia să-l aplice, are ca obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţa unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. 

Statele membre au avut obligaţia de a adopta aceste planuri până la data de 3 decembrie 2012. În noiembrie 2013, Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere deoarece aceasta nu a adoptat un plan naţional de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...