Comisioane de 100 de lei pe an. Băncile taxează extragerea de numerar, dar și interogarea soldului

Data publicării:
bancomat mfax-1

Cei care îşi folosesc foarte des cardul ca să scoată bani de la bancomat pot plăti până la 400 de comisoane într-un singur an. Mulţi nici nu ştiu. Potrivit studiilor de piaţă, peste 80% dintre români nici măcar nu şi-au citit contractele pe care le au cu băncile.

Comisioanele de administrare costă cel mai mult. Acestea ajung şi la 7,5 lei lunar, ceea ce înseamnă 90 de lei pe an.

Şi simpla verificare a sumelor din cont este taxată. Fiecare proprietar de card plăteşte în medie 25 lei pe an pentru interogările de sold.

Comisioanele de retragere numerar aduc anual în conturile băncilor 50 de milioane de euro. Asta pentru că o astfel de tranzacţie este taxată de regulă cu 0,2% din suma retrasă. Dacă scoateţi bani de la ATM-urile altei bănci atunci taxa de retragere numerar este mai mare, de 0,5% din suma retrasă, plus o valoare fixă de 3 lei.

Multe bănci au şi comisioane pentru depunerea de numerar sau pentru virarea unor sume în contul altei persoane.

Este un serviciu pe care ţi-l oferă o instituţie, care trebuie să trăiască din comisioanele astea. În comparaţie cu alte ţări europene, costurile sunt mult mai mici”, spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Potrivit legii, angajaţii au dreptul să ceară companiei la care lucrează să le dea banii direct din casierie, pentru a evita plata unor comisioane bancare. Însă mai există şi varianta încheierea unor înţelegeri între firme şi bănci pentru ca angajaţii să fie scutiţi de plata unor dobânzi şI comisioane. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri