Comisioanele bancare din România, printre cele mai ridicate din UE

Data publicării:
lei ron bani mediafax foto octav ganea-2

Banca Transilvania și Marfin Bank sunt singurele bănci care nu percep bani clienților pentru administrarea contului curent. Îi taxeaza însă mai mult pentru alte servicii precum tranzacțiile online. Celelalte bănci analizate de Consiliul Concurenţei au tarife pentru contul curent care pornesc de la 2 lei, ca în cazul ING şi Libra Bank, şi ajung la 7,5 lei, cât încasează Unicredit Ţiriac. Diferenţele mari între comisioanele practicate de bănci îi surpind pe clienţi.

Un client care are un cont la o bancă din România plăteşte în total cu 50 de euro mai mult decât media la nivel european, arată datele Comisiei Europene.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: "Vedem în continuare comisioane mari la nivelul băncilor, noi ne concentrăm pe acele comisioane unde nu există concurenţă."

Bancherii se scuză și spun că au comisioane atât de mari pentru că trebuie să acopere pierderile pe care le au din cauza românilor care nu își plătesc ratele la timp.

De asemenea, clienţii plătesc în plus şi pentru folosirea cardului. Posesorii de carduri plăteasc cele mai mari taxe dacă retrag bani de la bancomatele altor bănci decât cele la care au contul deschis. Taxa în acest caz se ridică la cel puţin 2,5 lei.

Din martie 2015, băncile vor fi obligate să afişeze comisioanele la bancomate. Dar sub formă de procente, nu ca valoare aşa cum cum ar vrut Protecţia Consumatorilor. Asta după ce băncile au ameninţat că vor mări taxele din cauza cheltuielilor cu modificarea softului bancomatelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri