Comisioanele care te lasă cu mai puţin bani pe card. Cinci taxe pentru un singur cont

Data publicării:
CardBancomat

Băncile ademenesc clienţii cu tot felul de oferte pentru credite şi carduri de cumpărături, dar foarte puţini clienţi se uită cu atenţie şi la lista de taxe şi comisioane.

„Nici măcar 1% dintre clienţii ce intră într-o bancă şi vor să acceseze un credit sau orice alt produs de creditare nu se interesează de comisioanele aferente acestora”, spune consultantul de credite Camelia Grădinariu.

Oamenii spun că, de multe ori, funcţionarii de la bancă le pun în braţe teancul cu hârtii, fără să le explice clar ce taxe şi comisioane trebuie să plătească şi, mai ales, pentru ce.

„De obicei nu te lasă să te uiţi atent pe contractul pe care-l semnezi, totul este în grabă, în pripă, există alt client, „vă rog, haideţi, mai repede”, tocmai de aceea, ca să nu vezi ceea ce semnezi, spune client, Marian.

Alţi clienţi se plâng şi de comisioanele plătite la retragerile de la bancomat.

Băncile spun însă că toţi clienţii sunt informaţi despre comisioane.

„E foarte importantă, bineînţeles, consultanţa pe care reprezentanţii noştri în vânzări o acordă respectivilor clienţi”, spune Dana Udrea, reprezentanta unei bănci.

Lipsa de atenţie sau de informaţii, însă, se plăteşte scump. În cazul unui card simplu, de salariu, banca aplică cinci comisioane importante: de emitere, de administrare, de retragere de numerar, de verificare sold şi de virament în cont. La un salariu de 2.000 de lei pe lună primit pe card, numai comisioanele de retragere de la bancomat şi de administrare pot ajunge la 200 de lei pe an.

Cei care au luat credite şi nu au citit cu atenţie contractele au dat în judecată băncile şi unii chiar au câştigat.

S-a constatat că anumite comisioane sunt incorecte, cum ar fi comisionul de risc, că unele dobânzi sunt incorecte, cum ar fi dobânda de referinţă variabilă”, spune avocatul Gheorghe Piperea.

Din neatenţia sau lipsa de informare a oamenilor, băncile îşi îngroaşă considerabil câştigurile.

„Comisioanele bancare sunt destul de mari, dacă ne raportăm la un bilanţ, la o bancă, veniturile din comisioanele bancare se apropie de 30-40% din total veniturile băncii”, spune Adrian Benţa, specialist în fiscalitate.

În primul trimestru al anului, românii au scos de pe cardurile de debit 28,3 miliarde de lei, potrivit datelor Băncii Naţionale. În aceeaşi perioadă, numărul retragerilor din bancomate a fost de 55 de milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri