Sari la conținut

Companii cu munți de bani în spate

În total, companiile americane dispun de fonduri în valoare de 1.730 miliarde de dolari, potrivit unei analize Moody's citate de Financial Times.

Analiza Moody's a arătat că în ultimul an a avut loc o creştere de 4% a rezervelor de numerar ale marilor companii, excluzând sectorul financiar. Creşterea acestor rezerve scoate în evidenţă reticenţa şefilor de companii de a repatria banii din străinătate, chiar dacă se împrumută pentru a finanţa cheltuielile record pentru dividende, răscumpărări de titluri şi achiziţii.

Moody's estimează că 64% din aceste fonduri, respectiv circa 1.100 de miliarde de dolari, sunt păstrate în străinătate.

Costurile scăzute de împrumut au permis companiilor să nu se folosească de banii din străinătate, directorii evitând plata taxelor pe profiturile obţinute în străinătate. În schimb, Oracle, AT&T şi Microsoft au efectuat emisiuni de obligaţiuni de ordinul miliardelor de dolari.

Situaţia s-ar putea schimba dacă va avea loc o creştere a costurilor împrumuturilor. Investitorii agresivi în acţiuni continuă să preseze companiile să returneze bani deţinătorilor de titluri, sub forma răscumpărărilor de titluri şi dividende.