Sari la conținut

400 de milioane de euro pentru farmaciile Sensiblu

Reţeaua de farmacii Sensiblu ajunge în proprietatea unor cehi. Fondul de investiţii Penta a semnat preluarea A&D Pharma, grupul din care face parte Sensiblu. Suma pe care s-a bătut palma s-ar duce chiar spre 400 de milioane de euro, potrivit unor informaţii ale Ziarului Financiar.

A&D Pharma este cel mai mare distribuitor de medicamente de pe piaţa locală. Ca reţea de farmacii este totuşi pe doi cu Punkt şi Sensiblu. Sunt în total patru sute şi ceva de farmacii plus depozite de medicamente care au împreună încasări de 1,3 miliarde de euro.

Fondul de investiţii din Cehia a mai încercat să preia A&D Pharma în urmă cu cinci ani însă negocierile au picat. Penta Investment deţine unul dintre cele mai mari lanţuri de farmacii din Europa Centrală şi de Est. Doctor Max e lider pe piaţa din Cehia şi printre cei mai mari jucători în Polonia doar că în ambele ţări s-a dat o lege care a plafonează cota de piaţă deţinută de un singur grup.

Sunt decizii care obligă la restrângere în respectivele ţări iar, pentru a menţine businessul, se impune dezvoltarea în alte ţări. În ultimele luni cehii au preluat în România lanţul de farmacii Arta şi un distribuitor de medicamente; iar tot în această perioadă şi-au făcut şi intrarea pe piaţa din Serbia. Brandul A&D Pharma este evaluat la 250-300 de milioane de euro.