De câte vaci ai nevoie în Zimnicea să faci un iaurt la București? I Advertorial

Data actualizării: Data publicării:
Picture1 (1)

Răspuns pe scurt: de una. Dar dacă vrei să produci mai mult decât un singur iaurt, ai nevoie de mult mai multe. Și de rasă. Peste 370, după ultima numărătoare făcută de beneficiarii programului “O șansa pentru familia ta”. Un program care a adus, pentru câteva zeci de familii, șansa de a începe o afacere în zootehnie, pornind de la o extraordinară poftă de a reuși.

Picture1 (1)

Luminița și Cristian Badiu au împreună 27 de vaci. Au început cu trei. Acum își fac un adăpost mai mare pentru ele. Muncesc la afacerea asta de 11 ani. Sunt, de câțiva ani, furnizori și parteneri ai Danone România. Muncesc mult, dar muncesc cu un orizont în față: o afacere că aceea a fermierilor din vest.

Nu va uitați la ea că la o femeie de la țara cu mai multe vaci în curte. Pariul Luminiței este productivitatea, la fel că al oricărui manager de la oraș. De aceea, de exemplu, nu are încredere să lase pe cineva nepregătit să-i mulgă vacile. Că “le poate strică și nu mai dau tot atâta lapte!” spune ea. Și știe ce spune, pentru că cifrele sunt de partea ei.

Nu mai putem crește vacă așa cum făceau bunicii. A lor dădea maxim 10-15 litri. Noi avem și vaci de 30. Și astea irlandeze dau și 40!” spune Luminița.

Vacile irlandeze, care costă aproape 2000 de euro fiecare, le-au primit gratis în același program, cu condiția să dea și ei mai departe altui gospodar prima junincă fătată.

Picture1 (2)

Nu doar familia Badiu a primit ajutor: cu totul, peste 8000 de oameni sunt beneficiari direcți sau indirecți ai proiectului care îi schimbă pe văcarii de altă data în fermieri moderni. Banii, 3 milioane de euro,și susținerea necesară, au venit  de la fondul internațional Ecosysteme al companiei Danone, Danone România, Open Fields-organizație neguvernamentală (fostă Heifer) și Polaris-partener local.

Pe lângă văcuțele din rasă selecționată, oamenii au primit stații mobile de muls, ajutor pentru adăposturi și chiar și cursuri.

Una peste altă, Danone încheie 2016 cu 5 milioane de litri de lapte colectați de la gospodarii din Zimnicea și cu peste 55 de milioane de litri de lapte colectați majoritar de la fermele din România.

De la vacă dusă tradițional la păscut în fiecare zi, gospodarii trebuie să treacă la pasul următor. Animalele în adăposturi corespunzătoare, nutreț corect, stații de muls mobile și igiena. Pentru că doar așa poți rămâne furnizor al unei companii care ține la calitate . Dar care și vrea să facă iaurtul românilor cu laptele lor!

Și da, în ciudă legendelor, e nevoie de lapte că să faci iaurt la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri