Afacerea cu vagoane a lui Cristian Burci, preluată de americanii de la Greenbrier

Data publicării:
Astra-rail_1

Autoritățile antitrust și-au dat zilele trecuite acordul pentru fuziunea dintre compania americană Greenbrier și Astra Rail Management, afacere înființată de omul de afaceri Cristian Burci, ce are trei unități de producție a acestora, la Arad, Turnu Severin și Caracal.

La 18 mai 2017, Greenbrier Companies, Inc. şi Astra Rail Management GmbH au anunţat că fuziunea planificată pentru înfiinţarea Greenbrier-Astra Rail a primit toate aprobările solicitate de autorităţile europene antitrust relevante, potrivit clubferoviar.ro.

Tranzacţia va fi încheiată la 1 iunie 2017 şi combină operaţiunile Greenbrier Europe cu cele ale Astra Rail pentru a crea o activitate europeană complexă de producţie, inginerie şi reparaţie a vagoanelor de marfă.

Activitatea principală a companiei se va desfăşura în Polonia şi România, iar sediul acesteia va fi stabilit în Olanda. Greenbrier-Astra Rail va avea aproape 4.000 de angajaţi şi 6 unităţi de producţie în Europa.

În octombrie 2016, Greenbrier a încheiat un acord cu Astra Rail Management GmbH pentru a forma o nouă companie, Greenbrier-Astra Rail, care va produce vagoane de marfă şi va furniza servicii de inginerie şi reparaţii.

Greenbrier-Astra Rail va fi controlată de Greenbrier cu o cotă de aprox. 75%. Compania combinată va fi formată din operaţiunile europene ale Greenbrier cu sediul în Swidnica, Polonia, şi Astra Rail, cu sediul în Germania şi Arad, România.

Ca plată parţială pentru cota sa majoritară, Greenbrier va plăti Astra Rail o sumă totală de 60 de milioane de euro (30 de milioane de euro la încheierea acordului şi 30 de milioane de euro la 12 luni după semnarea acordului).

Compania americană Greenbrier proiectează, construieşte şi comercializează vagoane de marfă în America de Nord, America Latină şi Europa. Ea deţine 8.000 de vagoane pe care le închiriază şi oferă servicii de administrare pentru peşte 266.000 de vagoane.

Cu o experienţă de 130 de ani, Astra Rail Industries are o capacitate de 5.000 de vagoane pe an, fiind considerată unul dintre cei mai mari producători de vagoane de marfă din Europa. Activitatea Astra Rail include servicii de dezvoltare, proiectare şi testare, dar şi producţia vagoanelor de marfă şi a boghiurilor, modernizarea, revizia şi reparaţia vagoanelor, precum şi procesarea componentelor din oţel şi a celor mecanice. Spaţiul de producţie Astra are o suprafaţă de 35 hectare, iar compania deţine un centru de testare.

Astra Rail a fost preluată în 2012 de către investitorul german Thomas Manns de la omul de afaceri autohton Cristian Burci. În 2009, anterior intrării in insolvență, International Railway Systems, companie rebotezată mai târziu Astra Rail, asigura 1,1% din exporturile României și era cel mai mare producător european de vagoane, cu 20% din cota de piață.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri