Ajutoare de stat pentru Bosch şi Pirelli

Data publicării:
logo bosch

Guvernul va acorda ajutoare de stat de aproape 140 de milioane de euro pentru şase proiecte de investiţii, investiţii care se pot duce la peste jumătate de miliard de euro. Între beneficiari se află companii cunoscute, ca Bosch, Arctic şi Pirelli.

Cele şase proiecte au fost alese dintr-o listă mai lungă care însumau investiţii de 1,2 miliarde de euro pentru care se solicitau ajutoare de stat 445 de milioane de euro. Era mult peste bugetul aprobat, care oricum a fost majorat cu 50% pentru a include mai multe proiecte. Ajutorul se acordă sub forma de granturi bugetare. Cel mai mare sprijin îl va primi Arctic, deţinut de grupul turcesc Arcelik. Acesta a anunţat deja că va construi o nouă fabrică în care va băga 100 de milioane de euro, însă condiţiona investiţia de primirea ajutorului de stat. În listă se vede că e vorba de grupuri mari străine.

De fapt, acest sistem de sprijin este destul de criticat pentru că el are ştacheta pusă destul de sus: investiţii cu impact de minimum 10 milioane de euro. Iar la proiecte din acest fel au accces doar marile grupuri. Şi de aici vin multe critici care acuză că sunt ajutate doar companiile mari, străine, iar investiţiile unor antreprenori autohtoni nu au acces. Însă în această listă avem totuşi şi o firmă care are în spate un antreprenor roman. E vorba de Safe Med, o firmă nou înfiinţată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri