Companiile schimbă strategia. Banii în plus nu vin doar de sărbători

Data actualizării: Data publicării:
BANI PORTOFEL

Companiile din România nu doar că îşi găsesc angajaţi tot mai greu, dar le e şi din ce în ce mai dificil să îi păstreze. În privat, bătaia pe forţă de muncă a crescut bonusurile oferite salariaţilor cu un sfert în ultimul an, iar dacă înainte banii în plus veneau doar de sărbători acum tot mai mulţi patroni îşi deschid portofelele lună de lună. Piaţa muncii devine o piaţă în care dictează oferta şi cum oferta e mică, angajatul primeşte nu doar mai mulţi bani, ci şi mai multe zile de concediu.

Avantajele angajaţilor cresc direct proporţional cu deficitul de forţă de muncă. În mediul privat, competiţia pe resursa umană a crescut salariile cu 8% în ultimul an şi bonusurile cu 22%. Compania de leasing de personal Smartree arată că patronilor le e tot mai greu să găsească candidaţi pentru locurile de muncă scoase la concurs, iar dacă îi găsesc, şansele să-i fie furaţi de o altă companie sunt mari. Aşa se face că a-i reţine pe cei buni în firmă devine principalul efort de HR. Companiile nu doar că au mărit bonusurile, dar încep să le ofere ţintit, către angajaţii performanţi.

Dacă în anii trecuţi se dădeau bani în plus nediscriminatoriu şi doar de sărbători, acum bonusurile vin mai des şi după merit.

Tot mai multe firme îşi evaluează angajaţii în timp real. Un proiect la care s-au remarcat le poate creşte veniturile. Iar beneficiile sunt de ambele părţi. Angajatul ştie că e plătit pe cât munceşte, iar compania ştie că echipele sale dau tot ce au mai bun.

Fiindcă e tot mai costisitor să piardă un angajat performant, generozitatea patronilor capătă mai multe forme.

Angajaţii au luat cu 13% mai multe zile de concediu în perioada iulie-septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar zilele de concediu medical au crescut cu 17%. Sunt procente mari care indică spre o mai mare înţelegere din partea patronilor, dar şi spre problemele din anii trecuţi când efectuarea celor 20 de zile de concediu legal nu se aplica în toate companiile.

2016 e anul efervescenţei în piaţa muncii. Creşte bunăstarea angajaţilor, cresc bonusurile, angajările au crescut cu 7%, însă avantajele nu sunt distribuite în mod egal. În bănci şi-n domeniul asigurărilor, salariile au crescut foarte puţin în vreme ce angajaţii supermarketurilor sunt printre cei mai favorizaţi. Carrefour a crescut cele mai mici salarii cu circa 20%, Lidl, cu 27%, iar Ikea cu 47%.

La fel, salariile la stat au crescut de două ori mai repede decât în privat. ING Bank arată că între august 2015 şi august 2016, lefurile bugetarilor au avansat cu 24%, comparativ cu 12% cât a fost creşterea din privat.

Chiar şi aşa, dinamica salariilor e mare în ultima vreme. Şi totuşi, România rămâne ţara europeană unde masa salarială are una din cele mai mici ponderi în PIB. Banii primiţi de angajaţi reprezintă 35% din PIB-ul ţării, pe când media în Uniunea Europeană e de 47%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri