Sari la conținut

Birchall: IT-iștii vor avea din nou impozit zero

Problema impozitului zero pentru angajatii din IT va fi reglementată printr-un ordin de ministru, a anunţat vineri seară, la Digi24, deputatul PSD Ana Birchall.

ACTUALIZARE. Analistul fiscal Adrian Benţa o contrazice pe Ana Birchall. El spune că ordonanța de urgență publicată în Monitorul Oficial menține scutirea de impozit pe venitul pe salarii pentru IT-iși și cercetători, însă în cazul lor problema este de altă natură, ține de valoarea asigurărilor sociale. Tocmai de aceea, brutul lor ar trebui să crească mai mult decât în cazul altor categorii, pentru a-și menține venitul net din salarii. Consultantul fiscal a făcut și un calcul. Detalii, aici.


„Eu știu sigur - și în perioada imediat următoare o să aibă o surpriză plăcută - că se rectifică acest lucru, deci se găsesc măsurile și o să fie un ordin de ministru care efectiv reglementează acest lucru, tocmai pentru că noi am promovat de-a lungul timpului multe facilități. Deci, ei au acum impozit 0. Noi am promovat... Din 2003, de fapt, și toate celelalte guverne au susținut și au întărit această măsură de a avea impozit 0 pentru domeniul IT, pentru că e un domeniu care a ajutat la dezvoltarea României. O să vedeți că o să fie un ordin de ministru care o să reglementeze”, a promis deputata PSD în emisiunea „24/7” de la Digi24.

Declarația vine după ce în ordonanţa privind modificarea Codului Fiscal nu mai apare nicio precizare în privinţa acestei faciliăţi, iar IT-iștii se tem că va fi eliminată.

 Circa 500 de angajaţi din domeniul IT şi-au manifestat public nemulţumirea, vineri, la Timișoara, faţă de noile modificări fiscale.  Ei spun că salariile le vor scădea considerabil. În condițiile în care această industrie furnizează 6 la sută la PIB-ul României, măsurile fiscale adoptate de Guvern le va lua 6 la sută din salarii, au susținut manifestanții. „Mulți dintre noi am rămas în speranța de a construi o țară mai bună, de a ne crește copiii aici, se pare că acest guvern, această clasă politică în general nu face decât să alunge din țară ultimii români rămași”, declara la Digi24 un protestatar care lucrează în domeniul IT. El spune că probabil mulți dintre colegii lui vor alege acum să plece să lucreze în străinătate.

Ordonanța de Urgență nr. 79/2017, privind modificarea Codului fiscal, în sensul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și a reducerii impozitului pe venit, a intrat în vigoare, fiind publicată vineri în Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă