Birocrația, detronată ca principala problemă în afaceri

Data actualizării: Data publicării:
Stressed Out Workers
267558 01: Stressed business people at work. (Photo by Liaison)

Birocrația a coborât pe locul al treilea în topul problemelor întâmpinate de marile firme din România. Care este explicația?

Un pacient se duce la un doctor și îi cere acestuia o pastilă pentru durerile de cap. Doctorul i-o dă, iar pacientul întreabă: ”și îmi vor trece durerile de cap?” Doctorul răspunde: „nu, dar vă va durea atât de tare stomacul de la ce v-am dat eu, încât nu veți mai simți durerile de cap”. Cu această glumă a răspuns, miercuri, Gabriel Sincu, lider pentru consultanță al firmei EY România, întrebării de ce birocrația nu mai este percepută principala problemă a mediului de afaceri? Potrivit lui Sincu, au apărut alte probleme în fața cărora birocrația pălește.

Aspect clasic, birocrația se situează acum de abia pe al treilea loc în topul problemelor menționate de 459 de lideri de organizații economice din România, chestionați cu ocazia barometrului de afaceri valabil pentru iarna lui 2018.

Datele prezentate miercuri de Gabriel Sincu arată că, în funcție de mărimea firmei, doar 43%-46% dintre cei chestionați, aflați în poziții de conducere în firme, mai sunt preocupați de birocrație. Majoritatea însă spun că obstacolele sunt incertitudinea fiscală și legislativă ( 80%-84%) și lipsa stabilității politice și a viziunii politice publice (69%-73%).

În topul problemelor, după birocrație mai sunt identificate starea economiei naționale (25% - 27%), lipsa educației antreprenoriale (23%), nivelul de taxare (16-21%) și accesul dificil la finanțare (9%-11%).

Barometrul mediului de afaceri, cercetare efectuată de EY România în colaborare a mai scos la iveală și alte concluzii importante. Economia este dominată de lipsa încrederii, respectiv 45% din cei chestionați declarându-se foarte neîncrezători sau neîncrezători.

Cauzele sunt presiunea inflaționistă, creșterea economică bazată pe consum și instabilitatea fiscală, a explicat Mihaela Matei, co-autoare a studiului. Modelul de creștere bazat pe consum îngrijorează 92% dintre cei chestionați. Ponderea celor foarte puțini îngrijorați a scăzut de 3,4 ori, față de penultima ediție a cercetării. 99% din cei chestionați au exprimat nevoia unei strategii de creștere sustenabilă din partea Guvernului. ”Riscăm să îmbrătrânim, înainte de a ne îmbogăți”, a spus Mihaela Matei.

Modificările din ultimele luni nu au oferit României o poziție mai bună in ochii investitorilor, a spus Gabriel Sincu, lider pentru constanță al EY România. Aceasta deoarece principala problemă a mediului de afaceri românesc nu era reprezentată de cine plătește contribuțiile sociale, ci de nivelul ridicat al acestora comparativ cu alte țări, a spus el, adăugând că noile prevederi crează si inechități.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri