Video Bucureștenii riscă să înghețe în case la iarnă. Compania Termoenergetica, cea care a înlocuit RADET, este și ea în pragul falimentului

Data publicării:
conducte de termoficare in reparatie
Compania Termoenergetica, moștenitoarea RADET, riscă să intre și ea în faliment, după ce Primăria Capitalei nu și-a plătit datoriile Foto: captură video

Toți bucureștenii racordați la sistemul centralizat de încălzire ar putea avea calorifere reci la iarnă. Înființată în urmă cu trei ani, în locul falimentarei RADET, compania Termoenergetica este și ea la un pas de faliment. Primăria Capitalei are datorii de 800 de milioane de lei către firma de termoficare. Directorul companiei spune că este nevoie urgentă de bani, pentru a fi continuate investițiile în rețeaua de termoficare. Digi24 a încercat să ia legătura cu primarul general pentru un punct de vedere, dar Nicușor Dan nu a răspuns solicitării.

Cauza acumulării restanțelor Termoenergetica o reprezintă plata cu întârziere de către Primăria Capitalei a subvenției - diferența dintre prețul de producție, transport și distribuție a energiei termice și tariful plătit de populație pentru gigacalorie.

Datoriile pe care Termoenergetica le-a acumulat depășesc 807 milioane de lei. Din această sumă, 307 reprezintă partea Primăriei Municipiului București, iar diferența de 500 de milioane sunt banii pe care tot PMB trebuia să-i achite ca urmare a prestarii de către Termoelectrica a serviciului public.

Soluția pe care o vede directorul Termoenergetica

Directorul Termoenergetica spune că o soluție ar fi ca Ministerul de Finanțe să crească plafonul de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru ca instituția să se poată împrumuta și să-și plătească datoriile.

„În actualul context, Primăria, chiar dacă dorește, nu poate să se împrumute și atunci suntem într-un cerc vicios - Primăria nu se poate împrumuta, nu poate plăti, iar toate aceste datorii pun presiune pe sistemul de încălzire centralizată al Capitalei. Trebuie rezolvat în cel mai scurt timp, pentru că vara e pe sfârșite, se apropie luna octombrie, prețul gazului cunoaștem cu toții că e din ce în ce mai mare și trebuie să ne pregătim de iarnă având contracte ferme, având plățile la zi, astfel încât să nu existe riscul de sincope în aprovizionare în sezonul de iarnă”, a declarat pentru Digi24 Claudiu Crețu, director Termoenergetica.

Peste jumătate de milion de locuințe ar fi afectate

550.000 de apartamente cu un milion și jumătate de oameni ar putea fi afectate, dacă Termoenergetica nu va mai avea fonduri ca să continue să livreze căldură și apă caldă. Pe lângă locuințe vor fi afectate spitale, școli și grădinițe.

În fața unui astfel de scenariu, bucureștenii se gândesc deja la alternative pentru a trece iarna cu bine.

„Încercăm să ne încălzim electric cumva”, spune un tânăr.

„Situația mi se pare la fel de grea ca până acum. Neexistând fonduri suficiente, ei n-au făcut nimic”, arată un bucureștean.

„Ceea ce se întâmplă acum e sub orice critică”, adaugă soția sa.

„Mai sunt și soluțiile alternative de încălzire”, crede un alt bucureștean.

Conductele care transportă apa caldă în București totalizează 1.000 de kilometri, din care 700 necesită înlocuire urgentă.

 

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri