Business Club | 2 milioane de dolari pentru un loc de muncă

Data publicării:
dolari gramezi foto california lottery fb

Două milioane de dolari pentru a crea un loc de muncă. Sunt scutirile de taxe pe care le primeşte liga mare din IT pentru a investi în centre de date. Statele se bat în beneficii fiscale pentru a-i atrage pe Apple, Google, Microsoft, Facebook şi Amazon deşi cei cinci stau pe rezerve de cash de peste două ori mai mari decât PIB-ul României.

Giganții IT-ului primesc scutiri de taxe uriaşe la schimb pentru foarte puţine locuri de muncă. Un studiu al organizaţiei Good Jobs First arată că Apple, Google, Microsoft, Facebook şi Amazon nu au mai plătit taxe de 2 miliarde de dolari în ultimii 10 ani fiindcă au construit 11 centre de date în Statele Unite. Practic autorităţile au renunţat în medie la venituri de 2 milioane de dolari pentru fiecare loc de muncă creat.

Centrele de date au nevoie de foarte puţini angajaţi şi pe deasupra sunt şi prost plătiţi. Studiul arată că cele mai multe slujbe create în schimbul scutirilor de taxe sunt de tehnicieni, paznici şi femei de serviciu. Şi totuşi autorităţile se întrec în beneficii fiscale fiindcă numărul proiectelor de dezvoltare s-a prăbuşit în criză şi e în continuare cu 43% mai mic decât la finele anilor '90. Asta le dă companiilor atât de multă putere de negociere încât pot genera adevărate lupte pe centrele de date.

O astfel de luptă s-a iscat între Carolina de Sud şi Carolina de Nord. Google le-a cerut amândurora scutiri de taxe în schimbul unei investiţii şi a lăsat să se înţeleagă că dacă nu le sunt îndeplinite cerinţele pleacă în statul vecin. Jurnaliştii locali arată însă că planul era de la bun început ca Google să construiască centre de date în ambele state. La final a primit scutiri de taxe de la ambele.

Carolina de Nord e totodată statul care bifează cele mai mari beneficii oferite companiilor. În 2009, în plină criză, Apple a bătut palma cu autorităţile de acolo pentru scutiri de taxe în schimbul investiţiei într-un centru de date de un miliard de dolari. Pentru fiecare loc de muncă creat acolo, autorităţile au renunţat la taxe de 6,4 milioane de dolari.

Apple este, de altfel, compania americană cu cea mai mare rezervă de numerar - 216 miliarde de dolari din care 93% sunt adăpostiţi în afara ţării.

La fel, Microsoft are peste 100 de miliarde în cash, Google peste 70 de miliarde iar Facebook şi Amazon câte 20 - bani din care şi-ar putea susţine investiţiile fără a primi scutiri de taxe.

Dintre cele 5 companii, 4 ori nu au răspuns solicitărilor de la Good Jobs First ori au preferat să nu comenteze. Facebook e singura care a dat explicaţii spunând că centrele sale de date au creat locuri de muncă indirecte, în construcţii de pildă.

Reprezentanţii companiei dau inclusiv exemplul oraşului Prineville din Oregon unde şomajul a scăzut de la 19% la 6% de la ridicarea centrului său de date, deşi e greu de spus dacă locurile de muncă create de Facebook sunt cele care au însănătoşit piaţa muncii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri