Sari la conținut

BVB învață companiile IT&C cum să facă rost de finanțare ieftină

Zece companii din cele șase regiuni ale ţării vor participa la cursuri organizate de Bursa de Valori Bucureşti în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor. La preselecţia organizată în primăvara acestui an poate participa orice companie IT care vrea să se extindă în străinătate sau să îşi dezvolte activitatea şi are nevoie de bani. Singura condiţie este ca firma să nu fie în insolvenţă.

Primul program pe care îl vom lansa presupune mai multe cursuri de pregătire, la care vor participa un număr mare de antreprenori. Vrem să realizăm o legătură între investitori şi antreprenori”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Important este să îi descoperim şi să le găsim finanţare. Produci soft, faci ceva tehnologic, sistemul bancar financiar nu are apetit pentru finanţarea acestui tip de afacere, eu m-am intâlnit cu mulţi antreprenori”, spune Marius Bostan, ministrul Comunicaţiilor.

După cursurile care vor dura șase săptămâni, firmele pot opta să se listeze pe bursă. Prima companie autohtonă din industria IT s-a listat la bursă în 2015, după ce a avut o creştere a afacerii de peste o mie la sută în ultimii ani.

Companiile din această industrie, mici, mari, liber profesioniştii, un segment de activitate economică destul de performant, competitiv, care are rezultate. Nu puţine sunt ideile produse de firme vândute peste hotare marilor companii”, spune Laurenţiu Roşoiu, preşedintele unei firme de investiţii.

„Ne bucură faptul că există un set de reguli, start-upurile şi IMM-urile sunt forţate să aiba business plan-uri care sunt coerente, care sunt bine facute, şi creează acea încredere”, spune Bogdan Rusu, reprezentant Patronatul Industriei de Software şi Servicii.

Prin listarea pe bursă, o companie devine publică, ceea ce înseamnă că orice investitor poate cumpăra acţiuni prin intermediul Bursei de Valori. Antreprenorul va beneficia direct de bani, dar va înstrăina o parte din afacerea sa. Acţiunile listate pot creşte în valoare în funcţie de planurile de dezvoltare.