Ce l-ar îngrijiora pe ambasadorul SUA, dacă ar fi român

Data actualizării: Data publicării:
hans klem

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, spune că dacă ar fi român, ar fi îngrijorat de faptul că Republica Moldova a întrecut România în clasamentul Băncii Mondiale privind uşurinţa de a face afaceri. Raportul publicat în urmă cu două zile arată că ţara noastră a pierdut nouă locuri în acest clasament, ajungând la poziţia 45. Republica Moldova ocupă locul 44.

„Un raport publicat acum câteva zile de Banca Mondială privind climatul de business nu doar în România, ci în toate țările din lume, nu arată o schimbare a punctajului României, dar în alte ţări s-a îmbunătăţit şi au depăşit România, inclusiv, spre surprinderea mea, Republica Moldova, care este acum cu puțin mai sus decât România în ceea ce privește abilitatea companiilor de a face operațiuni aici și a se bucura de un mediu favorabil. Nu ştiu dacă sunteţi îngrijoraţi de faptul că Republica Moldova are o poziție mai bună decât România, dar ar fi ceva ce pe mine m-ar îngrijora”, a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm, care a participat vineri la evenimentul intitulat „Topul Național al Firmelor Private din România”.

Citiţi şi: La capitolul afaceri, Banca Mondială plasează România după R. Moldova

Potrivit diplomatului american, IMM-urile sunt coloana vertebrală a oricărei economii. „Sunt sursă de inovație, reprezintă spiritul antreprenorial, ele au puterea de a eșua și de a învăța din greșeli, de a se ridica din nou pentru a avea succes. Este important să existe stabilitate, predictibilitate, transparență”, a spus Hans Klemm.

Iar acestea nu sunt singurele probleme ale întreprinzătorilor. Ei se mai confruntă şi cu lipsa infrastructurii şi a forţei de muncă.

„Când le-am întrebat care sunt obstacolele cu care se confruntă pentru a-şi extinde afacerile, factorul comun a fost infrastructura, accesul la pieţe cu alte cuvinte, şi îngrijorările privind forţa de muncă. IMM-urile, antreprenorii sunt vitali pentru succesul oricărei economii, fie că e România, Japonia sau Statele Unite. Firmele mici şi mijlocii sunt sursa inovării, reprezintă spiritul antreprenorial, aici apare riscul şi posibilitatea de a eşua, de a învăţa din eşec şi de a o lua de la capăt şi, în cele din urmă, de a reuşi”, a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Firmele mici şi mijlocii din România s-au plâns ambasadorului Statelor Unite în România şi de schimbările fiscale rapide, despre care Hans Klemm spune că ar trebui adoptate după consultări cu toţi factorii implicaţi și după dezbatere mai ample.

„Nu pot spune cu certitudine că nu a existat un moment în SUA în care să se fi făcut schimbări rapide în politica economică, dar, de exemplu, chiar acum, în Statele Unite, Congresul discută o modificare majoră a taxării. Este controversată, dar munca pentru aceste schimbări, potrivit şefului comitetului care se ocupă de proces, a început acum șase ani”, a subliniat reprezentantul diplomatic al Washingtonului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri