Oamenii de afaceri români cer ca salariul minim să fie stabilit pe oră, ca în Germania sau Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
muncitori lopata

Incurajați de spusele ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, conform cărora salariul minim ar trebui să existe doar în sectorul public, Asociația Oamenilor de Afaceri a propus luni ca salariul minim să fie orar, nu lunar, după cum se întâmplă în Germania, Marea Britanie și Irlanda.

Acestea sunt singurele țări UE unde salariul minim este cuantificat la oră, în timp ce Malta este singura țară unde salariul minim este stabilit pe săptămână.

Potrivit unui comunicat de presă remis luni de către Asociația Oamenilor de Afaceri din România, aceasta „susține lansarea unui dialog public prin care, asociațiile patronale și cele sindicale să ajungă la un consens referitor la stabilirea sau eliminarea salariului minim pentru sectorul privat”.

Asociația spune că în discuțiile privind fixarea sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, trebuie luate în calcul „realitățile structurii economice și diferențele de productivitate între diverse sectoare”.

„În contextul diferențelor salariale existente între diversele regiuni ale țării, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puțin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii.

În cadrul analizelor și discuțiilor vizând eliminarea sau menținerea salariului minim obligatoriu în sistemul privat, AOAR propune evaluarea posibilității adoptării unui salariu minim orar și nu lunar, ceea ce ar corespunde realității unei economii marcate de variații ale cererilor de pe piața internă și internațională.

AOAR apreciază că specializarea și dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale și nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărțit la 160 ore) a salariului minim orar, permițând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forța de munca și o creștere a competitivității companiilor.

AOAR solicită Guvernului sa înțeleagă dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri, urmare și a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pieței muncii din România să fie una defavorabilă creșterii durabile a economiei românești”, spune asociația.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri