Chinezii, viitori patroni ai Pro TV?

Data actualizării: Data publicării:
A CEFC logo is seen at CEFC China Energy's Shanghai headquarter in Shanghai
FILE PHOTO - A CEFC logo is seen at CEFC China Energy's Shanghai headquarter in Shanghai, China September 12, 2016. Picture taken September 12, 2016. REUTERS/ Aizhu Chen

După ce s-au ambiționat să devină constructorii celui mai mare pod din România, cel de peste Dunăre la Brăila, au ajuns să controleze industria de componente auto, dar și producătorul de carburanți Rompetrol, chinezii vor investiții în media din România.

Grupul chinez din domeniul energiei CEFC, care în luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KMG International, s-a aliat cu grupul financiar ceh Penta Investments pentru a prelua Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, au declarat miercuri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, informează Agerpres.ro.

Una dintre surse a precizat că CEFC este actorul principal al consorțiului și ar urma să asigure cea mai mare parte din finanțarea pentru această tranzacție estimată la aproximativ 500 milioane de euro (587 milioane de dolari). Capitalizarea de piață a Central European Media Enterprises este de aproximativ 623 milioane de dolari.

CME este o companie care operează în șase state din Europa Centrală și de Est, iar principalele surse de profit sunt Cehia și România.

Time Warner controlează 46,5% din drepturile de vot la CME însă pe baza unor certificate care pot fi exercitate până în luna mai 2018 controlează 75% din acțiunile CME. O posibilă vânzare a CME a apărut după ce anul trecut AT&T a convenit preluarea Time Warner.

Penta a refuzat să facă comentarii însă grupul are deja investiții în presa scrisă și media online din Cehia și Slovacia.

La rândul său, CEFC a deținut pentru scurt timp o participație la un alt grup media din Cehia, Empresa Media.

În România, din portofoliul CME fac parte: Pro TV — liderul televiziunilor din România, Acasă, Acasă GOLD, Pro Cinema, Sport.ro, MTV România și Pro TV Internațional.

CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziția unui pachet de 51% din acțiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezentă în 11 țări și deține rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) și Vega Ploiești (cea mai veche rafinărie în funcțiune), dar și rețele de distribuție de carburanți (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franța și Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri