Sari la conținut

Compania de Autostrăzi umple lista neagră a constructorilor

Constructorii trecuți pe lista neagră nu au voie timp de trei ani să participe la licitații.

Foto: Firma Impregilo-Salini a fost trecută pe lista neagră pentru lotul 3 Sibiu - Orăștie

Mai multe firme constructoare de drumuri au fost incluse în ultimii ani de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pe o listă neagră trimisă în Sistemul Național de Achiziții Publice SEAP. Firmele în cauză au primit de partea CNAIR așa zise ”certificate constatatoare negative”, un fapt care le împedică să participe următorii trei ani la licitații publice.

Constructorul centurii Bacău, trecut pe lista neagră

Numai anul trecut lista s-a îmbogățit cu trei firme, una autohtonă și două din afara granițelor, potrivit datelor furnizate de CNAIR la solicitarea Digi24.ro.

CNAIR a eliberat certificat constatator negativ firme turce Eko Insaat care trebuia să realizeze centura Bacău, dar care nu a reușit să aducă la îndeplinire nici cinci la sută din contract. Tot contractul pentru o variantă ocolitoare a adus alt constructor pe lista neagră. Este vorba de firma spaniolă Idecon Sau Zaragoza pentru contractul variantei ocolire Săcuieni. În perioada 2011-2015 constructorul spaniol a reușit să termine 50% din centură deși se angajase să o facă în doi ani. Și în fine, a treia firmă introdusă pe lista neagră este Construct Mod în cazul contractului de reabilitare a aproximativ 40 de kilometri din DN 76, Vârfurile – Ștei.

Cele trei firme se adăugă altor companii de construcții care au înregistrat împreună cu CNAIr eșecuri răsunătoare la implementarea unor proiecte. Alte firme care au primit certificate negative, în 2016 însă, sunt firmele SPEA Italia și Tecnic România care au încercat, fără succes, să facă un studiu de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Pitești. Firmele au primit o suspendare a contractului de trei luni pe perioada iernii și chiar așa au reușit să facă doar actualizări ale studiului pe doar două din cele cinci loturi ale autostrăzii. Un alt nume celebru inclus pe lista neagră este cel al Impregilo Salini, firma care a construit autostrada Sibiu – Orăștie, lotul 3, din care s-a surpat o porțiune de sute de metri. Lista mai include asocierea ICM – Viaponte care a avut în lucru tronsul de autostradă Cluj Vest (Gilău) - Mihăilești dar căreia i s-a reziliat contractul.

Firmele contestă în Justiție

Trecerea firmelor pe lista neagră de la SEAP face obiectul mai multor procese deschise de constructorii nemulțumiți. De cele mai multe ori procesele sunt pierdute însă sunt și cazuri în care instanțele anulează documentele constatoare. Este cazul firmei Maxidesign trecută de CNAIR pe lista neagră în urma neînțelegerilor avute privitoare la revizuirea documentației și efectuarea analizei tehnice necesare lucrări pentru DN 7D (Curtea de Argeș - Câineni). Instanța a anulat certificatul negativ emis de CNAIR, dar compania a depus contestație.

Juriștii specializați în achiziții publice sfătuiesc constructorii ca în cazul în care le este refuzat accesul la procedurile de achiziții din cauza certificatelor constatatoare negative să se adreseze Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor.

Eliberarea certificatelor constatatoare este consecința unor cerințe legale. Articolul 97 din HG 925/2006 spune ”Autoritatea contractantă are obligaţia de a emite documente constatatoare care conţin informaţii referitoare la îndeplinirea obligaţiilor contractuale de către contractant şi, dacă este cazul, la eventualele prejudicii”.

În discursurile publice miniștrii Transporturilor au preferat termenul de listă neagră celui de certificat constatator. În vara anului trecut fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc spunea că sunt 14 firme pe "lista neagră" a constructorilor care nu execută lucrări de calitate. El promitea chiar publicarea numelor acestor firme. "Lista este gata şi va fi facută publică la un moment dat de către cei de la ANAP. Dacă nu mă înşel eu, în acest moment pe lista sunt circa 14 firme, dar nu mă puneţi să le spun care sunt, că nu am să le spun, dar eu cred ca lista se va mări în perioada următoare", spunea ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.