Consultanți: Impozitul pe cifra de afaceri ajută munca la negru

Data actualizării: Data publicării:
muncitor pe santier de constructii
Foto cu caracter ilustrativ: Getty Images

Companiile cu venituri sub un milion de euro vor anula majoritatea contractelor de muncă încheiate cu personalul, în condițiile în care impozitul pe cifra de afaceri este de 1% și salariul minim brut pe economie crește la 1.900 lei, susține Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) și lector la Institutul Bancar Român (IBR).

În schimb, spune el, cota unică de impozitare a cifrei de afaceri cu 1% pentru toate companiile care înregistrează venituri sub pragul de 1 milion euro poate reprezenta o pierdere a motivării fiscale privind politica de angajare pentru companiile care înregistrau un singur angajat.

„Astfel, în baza Codului fiscal valabil în momentul de față, companiile cu venituri sub 500.000 de euro plătesc impozit pe cifra de afaceri în valoare de 1% dacă au cel puțin un angajat. Există 112.153 de companii în această situație, care prefera sa înregistreze un angajat (probabil, de cele mai multe ori, acesta fiind acționarul companiei plătit la nivelul salariului minim pe economie), deoarece costurile suplimentare cu cei 112.153 angajați (211 milioane lei estimate la nivelul salariului minim pe economie actual) sunt acoperite de impozitul inferior de 1% comparativ cu 3% dacă nu ar avea nici un angajat (optimizarea fiscală fiind de la 481 milioane lei la 160 milioane lei, deci 321 milioane lei taxe mai mici). În noul context, în care impozitul pe cifra de afaceri este de 1% pentru toate companiile cu venituri sub 1 milioane euro (indiferent de numărul de angajați) și salariul minim brut pe economie crește la 1.900 lei, probabil aceste companii vor anula majoritatea contractelor de muncă cu personalul respectiv”, se atrage atenția într-un studiu realizat de Iancu Guda.

Opinia este împărtășită și de Dan Schwartz, consultant fiscal. Impozitul pe cifra de afaceri va crește munca la negru și va face ca relațiile de muncă să fie înlocuite de PFA.

Deoarece cheltuielile cu salariile și cu contribuțiile sociale sunt deductibile la calcularea profitului impozabil și din cauza faptului că impozitarea nu mai fi legată de profitul obținut, ci de cifra de afaceri, angajatorii nu vor mai fi motivați să mențină numărului de contracte de muncă din firma lor, explică Dan Schwartz.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri