Contribuțiile la sănătate se vor plăti pe orice în 2018

Data publicării:
salariati 1

Numărul persoanelor care vor plăti CASS (contribuția la sănătate) la veniturile din dividende va crește în 2018. Chiar dacă încasează salariu și plătește corespunzător CASS la acesta, un contribuabil va achita contribuția la sănătate și pentru alte venituri, precum cele din dividende, chirii, etc.

Modificările sunt cuprinse în OUG 97/2017, de modificare Codului Fiscal, act legislativ adoptat de Guvern in luna noiembrie însă prea puțin popularizat. Care sunt modificările aduse de acest act:

Nivelul CASS este în prezent de 5,5% și este achitat doar de către persoanele care au dividendele drept singură sursă de venituri. Nivelul de 5,5% se aplică dividendelor plătite. Până la finalul anului 2017, o persoană fizică rezidentă în România datorează un impozit pe venitul din dividende în procent de 5% și nu achita CASS, dacă la momentul încasării dividendului este deja asigurată la sistemul de sănătate - fie având calitatea de salariat, fie obținând venituri din activități independente etc.

Astfel, contribuția la sănătate pentru veniturile din dividende se datorează doar în cazul în care acestea sunt singurii bani pe care îi câștigă respectivele persoane.

Ce se schimbă?

Noul nivel al CASS va fi de 10% însă, spre deosebire de 2017, nu va mai fi aplicabil tuturor veniturilor obținute din dividende, ci la nivelul de 12 salarii minime brute. Mai mult CASS se va achita doar dacă veniturile independende, printre care și cele din dividende, depășesc cumulat 12 salarii minime brute (22.800 lei pe an).

Potrivit noilor prevederi, valabile de la 1 ianuarie 2018, CASS pentru dividende va trebui achitată și dacă respectivul contribuabil este, concomitent, salariat.

Prin urmare, dacă încasați, cumulat, venituri din dividende, activități independente, chirii și alte asemenea surse într-un plafon de cel puțin 12 salarii minime brute, veți plăti, pentru veniturile din dividende, atât impozit pe venit de 5%, cât și CASS de 10%. Baza lunară de calcul al CASS este salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează.

Noile contribuții sociale obligatorii, inclusiv CASS de 10%, se vor aplica veniturilor realizate începând cu data de 1 ianuarie 2018,

Senatul a aprobat pe data de 4 decembrie proiectul de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 în forma emisă de Guvern, acesta urmând să fie analizat și în Camera Deputaților, cameră decizională.

În programul de guvernare aprobat de Parlament, PSD a promis că, începând cu 1 anuarie 2018, impozitul pe dividende va fi eliminat, potrivit cursdeguvernare.ro.

Situația va fi identică și în ceea ce privește veniturile din activități independente, cele din cedarea folosinței bunurilor, cele din investiții , activități agricole, veniturile din asocierea cu o persoană juridică. Dacă în 2017 se datora CASS de 5,5% la veniturile obținute din sursele menționate mai sus, dacă nu se obținea și salariu, în 2018 se va achita 10% din valoarea anuală a salariului minim brut, dacă veniturile cumulate (nu salariul) depășesc 12 salarii minime brute pe economie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri