Banii românilor din bănci, soluţia de salvare a economiei

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Autorităţile speră că Fondul Suveran, care va include cele mai puternice companii ale statului, va atrage o mare parte din economiile populaţiei. În acest moment, românii ţin în depozite bancare 35 de miliarde de euro, bani care ar putea să pună în mişcare economia şi multe din companiile de stat, spun oficialii Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Fondul Suveran de Investiţii, proiect legislativ aflat în dezbatere în Parlament, îşi propune să crească veniturile la bugetul statului prin atragerea banilor din ţară şi de la investitori internaţionali. Practic, cele 90 de companii care vor fi incluse în fond, vor vinde acţiuni şi se vor lista pe Bursă, iar banii câştigaţi vor fi investiţi în alte companii de stat, în şcoli şi spitale.

Cel puţin acestea sunt intenţiile.

Luaţi în calcul, există o sumă uriaşă - aţi văzut, aproape 35 de miliarde de bani ai populaţiei aflaţi în depozite bancare. Banii ăştia trebuie să circule în economia naţională”, spune Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF.

Peste 10 miliarde de euro valorează companiile din Fondul de Investiţii, dar numai organizarea acestuia va dura 18 luni, spun reprezentanţii ASF.

Fondul de Investiţii ar putea reprezenta un salt uriaş pentru Bursa de la Bucureşti, aşa cum a fost listarea Fondului Proprietatea, care valora mult mai puţin. Anul acesta, doar patru companii s-au listat la Bursă, de departe cea mai valoroasă listare fiind Digi Communications. Pe locul întâi în regiune, înaintea României, este Bursa din Varşovia, care a avut șase companii noi care s-au listat la Bursă în 2017.

Sectoarele care au fost cele mai afectate în perioade economice mai dificile au fost sectorul bunurilor de consum şi producţia de materiale”, spune Ileana Guţu, senior manager companie de consultanţă.

Potrivit unui studiu, capitalizarea Bursei de la Bucureşti este de 16,8 miliarde de euro, în timp ce Bursa din Viena, de exemplu a avut o capitalizare anul trecut de 95 miliarde euro, iar cea de la Praga de 22 miliarde de euro.

La numărul companiilor listate diferenţele sunt şi mai mari: 86 de companii sunt pe bursa de la Bucureşti şi 592 în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri