Engie-GDF Suez, suspectată că a fentat plata taxelor în Europa

Data publicării:
Engie

Comisia Europeană a deschis o „anchetă aprofundată” care vizează grupul energetic ENGIE, suspectat că a pus la punct „două scheme” financiare pentru a nu plăti o parte dintre impozitele datorate Luxemburgului, bucurându-se de complicitatea Ducatului.

Engie

„Comisia se teme că mai multe decizii fiscale anticipate emise de Luxemburg ar fi oferit GDF Suez (devenit între timp ENGIE – n.r.) un avantaj nejustificat faţă de alte societăţi, ceea ce încalcă regulile UE privind ajutoarele de stat”, se arată într-un comunicat al Executivului european publicat luni, potrivit Economica.net.

Mai exact, ancheta vizează acorduri fiscale încheiate „din septembrie 2008” de Luxemburg cu GDF Suez, privind două tranzacţii financiare din perioada 2009 -2011, în interiorul grupului.

„Se pare că o parte importantă a profitului înregistrate de GDF Suez în Luxemburg, prin intermediul acestor două scheme nu au fost impozitate deloc”, afirmă Comisia. „Dacă se va confirma acest lucru, înseamnă că GDF Suez a beneficiat de un ajutor de stat ilegal”, a subliniat Bruxelles-ul.

Contactat de AFP, grupul energetic a anunţat că „ia notă” de deschiderea procedurii şi că aşteaptă decizia finală.

„ENGIE se angajează să coopereze în totalitate cu Comisia”, a adăugat compania, prezentă din 1933 în Luxemburg, unde are peste 300 de angajaţi, dar unde nu a comunicat cifra de afaceri.

„Luxemburgul consideră că nu a fost acordat niciun tratament fiscal deosebit şi niciun avantaj selectiv societăţilor din grupul ENGIE în Luxemburg”, a reacţionat Ministerul luxemburghez de Finanţe într-un comunicat, angajându-se să furnizeze „toate informaţiile cerute de Comisie”.

Prima dintre cele două tranzacţii vizate de anchetă a avut loc în 2009, între LNG Luxembourg şi GDF Suez LNG Supply, iar cea de-a doua a fost făcută în 2011, între Electrabel Invest Luxembourg şi GDF Suez Treasury Management.

Ambele au fost tratate de Luxemburg „în mod incoerent”, a subliniat C.E.

Pe de o parte, Luxemburgul le-a permis debitorilor să acţioneze ca şi cum această tranzacţie a reprezentat un împrumut: ei au putut astfel să deducă dombânzile generate din profitul impozabil în Luxemburg.

Pe de altă parte, creditorii au putut să se comporte ca şi cum tranzacţia nu reprezenta un împrumut, ci o dobândire de participaţii, astfel că veniturile obţinute din tranzacţie au fost considerate o remunerare a capitalului şi scutită de impozit, potrivit legislaţiei luxemburgheză.

„Această schemă fiscală duce, după toate dovezile, la o dublă neimpozitare”, a explicat Comisia.

Un purtător de cuvânt al C.E. a refuzat luni, în briefingul de presă zilnic, să evalueze suma vizată de anchetă.

Statul francez este principalul acţionar al ENGIE, cu 32,76% din capital, potrivit site-ului grupului.

ENGIE deţine una dintre cele două companii de distribuţie de gaze naturale din România. ENGIE Romania şi filialele sale deservesc aproximativ 1,6 milioane de clienţi, operează o reţea de 18.500 km în 19 judeţe din sudul României şi Bucureşti şi au 3.650 de angajaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri