Fitch a înrăutăţit perspectivele ratingurilor BCR şi BRD, din cauza impactului anticipat al noii taxe pe activele bancare

Data publicării:
banca

Fitch Ratings a revizuit perspectivele ratingurilor Băncii Comerciale Române (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale de la nivelul stabilă la negativă, în principal din cauza impactului anticipat al noii taxe pe activele bancare introdusă de Guvernul României, agenţia confirmând în acelaşi timp calificativele pentru datoriile pe termen lung la nivelul BBB+.

client care ia credit de la banca

Agenţia de evaluare financiară a confirmat şi ratingul pe termen lung al UniCredit Bank la nivelul BBB-, cu perspectivă negativă, şi cel al Băncii Transilvania la nivelul BB+, cu perspectivă stabilă.

Revizuirea perspectivelor BCR şi BRD reflectă probabilitatea semnificativă ca Fitch să plafoneze în viitor ratingurile băncilor româneşti la o treaptă peste ratingul suveran al României (BBB-/perspectivă stabilă), faţă de două trepte peste ratingul României, cum este în prezent, potrivit unui comunicat al Fitch.

Acest fapt reflectă un posibil risc mai mare al unei intervenţii a guvernului în sectorul bancar, în cazul unui default al statului, care ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-şi respecta obligaţiile.

Această posibilă schimbare a opiniei Fitch este determinată de o serie de măsuri legislative propuse sau adoptate, care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra băncilor, cea mai importantă fiind taxa specială pe activele bancare.

Fitch a mai confirmat ratingul de viabilitate al BCR la nivelul bb+ şi cel al UniCredit Bank la bb, considerând că profilurile financiare ale băncilor ar trebui să fie rezonabil de rezistente, cel puţin pe termen scurt, la slăbirea profitabilităţii din cauza taxei respective. Cu toate acestea, pe termen lung, profiturile şi capacitatea de generare a capitalului mai slabe ar putea eroda capacitatea băncilor de a absorbi costurile de credit mai mari, ciclice, şi/sau de a susţine creşterea.

Ratingurile de viabilitate ar putea fi retrogradate dacă o taxă punitiv de mare va fi menţinută pe termen nedefinit şi dacă impactul acesteia nu va putea fi compensat prin adaptarea strategiilor de afaceri ale băncilor.

Măsurile Fitch asupra ratingurilor fac parte din evaluării periodice a băncilor mari din România.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri