Sari la conținut

General Electric va furniza echipamente centralei de la Iernut

Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii de stat, a încheiat un contract cu Ministerul Energiei pentru finanţarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat de 430 MW, pe care compania de stat o va construi la Iernut.

Valoarea estimată a finanţării nerambursabile este de minimum 227,22 milioane lei şi maximum 320,9 milioane lei, inclusiv TVA, arată un raport publicat de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Investiţiile incluse în PNI primesc finanţare nerambursabilă în procent de maxim 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, în baza unor contracte de finanţare.

Ministerul Energiei a aprobat în luna ianuarie cererea de finanţare a producătorului de gaze Romgaz din Planul Naţional de Investiţii (PNI) pentru termocentrala pe gaz pe care o construieşte la Iernut. Romgaz a anunţat anul trecut că a încheiat un contract în valoare de 268,8 milioane euro cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro pentru construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze la Iernut. Pentru România, proiectul reprezintă cea mai mare investiţie publică în energie convenţională din ultimii 20 de ani. Termocentrala pe gaze de la Iernut va fi finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului.

Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW. Echipamentele principale şi ingineria de bază vor fi furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se va ocupa de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare. Gigantul american General Electric a anunţat marţi că a câştigat licitaţia organizată de consorţiul Duro Felguera (DF Energy) – Romelectro pentru furnizarea tehnologiei de bază a noii centrale termoelectrice.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei. Compania a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Potrivit Profit.ro,  Duro Felguera a fost implicată în un scandal de corupție. Publicațiile spaniole El Pais și El Confidencial au scris că instituția omoloagă a DIICOT din Spania cercetează Duro Felguera pentru plata, în 2011, a sumei de 46 milioane euro unei firme controlate de ministrul Energiei de la Caracas, membru al guvernului condus atunci de Hugo Chavez și care era în funcție la data la care constructorului spaniol i s-a atribuit contractul de 1,5 miliarde euro de construire a centralei Termocentro, de către compania de stat Corpoelec. Sursele citate arată că procurorii l-ar fi interogat pe CEO-ul Duro Felguera, Angel Antonio de Valle, în legătură cu această plată, și nu s-ar fi lăsat convinși de explicațiile acestuia, cum că cei 46 milioane euro ar fi reprezentat un onorariu plătit firmei ministrului Energiei, Ingespre, pentru servicii de consultanță, "acordată în special pe cale orală". În schimb, procurorii suspectează că plata, deși efectuată la 2 ani distanță, în 2011, a reprezentat mită pentru atribuirea în 2009 a contractului de 1,5 miliarde euro către Duro Felguera, mai ales că ministrul venezuelean și-a înființat firma în cauză, Ingespre, la doar câteva luni înainte ca spaniolii să-și adjudece proiectul de construire a centralei electrice Termocentro.