Guvernul stoarce profiturile companiilor de stat ca să facă rost de bani

Data publicării:
romgaz

Deși a susținut public în mod repetat că sunt bani de pensii și salarii, Guvernul pare a duce lipsa fondurilor necesare, cu atât mai mult cu cât a promis să se încadreze in deficit bugetar de 3% din PIB.Veniturile suplimentare, acum cele din dividendele companiilor de stat, îl ajută să țină deficitul, calculat de diferență venituri – cheltuieli, sub pragul menționat.

Romgaz a anunțat marți că Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al companiei, a cerut majorarea sumei care ar urma să fie distribuită la finalul anului sub formă de dividende suplimentare, potrivit Hotnews.ro.

În urmă cu o săptămână, suma cerută de minister era de 501 milioane lei în total. Acum, Ministerul Energiei cere ca în ședința AGA din 6 decembrie, suma să fie de 716,8 milioane de lei, ceea ce arată că nevoia de bani la buget pentru plata pensiilor și salariilor este uriașă. Și alte companii de stat profitabile sunt forțate de Guvern să distribuie sub formă de dividende sume mari din rezerve, chiar cu prețul de a pune în pericol investiții importante.

De o situație similară se lovesc însă și alte companii de stat. Transgaz, companie ce se ocupă de transportul național al gazelor și care a cumpărat distribuția gazelor din Republica Moldova, va fi obligată să se împrujmute la bănci pentru a respecta angajamentele investiționale, aceasta după ce Guvernul i-a confiscat profiturile, obligând să le distribuie ca dividende.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri