Guvernul vrea să taxeze suplimentar companiile de petrol și gaze

Data actualizării: Data publicării:
petrol1

Acest sistem va fi încuraja atât exploatarea resurselor din Marea Neagră, unde deja au fost făcute două descoperiri mari, cât şi a celor de pe uscat, unde resursele sunt în scădere iar companiile energetice trebuie să bage bani în sonde mai eficiente.

Deşi proiectul de lege privind impozitarea excepţională a industriei extractive nu a ajuns încă în dezbatere publică, Programul Naţional de Convergenţă prevede ca noile taxe pentru companiile de petrol şi gaze să fie introduse de anul viitor. Potrivit programului, profitul din extracţia de hidrocrarburi ar urma să fie taxat suplimentar, dar investiţiile vor beneficia de deduceri importante. Documentul guvernamental nu oferă procente concrete, dar surse citate de Profit.ro scriau anul trecut că impozitul pe profitul suplimentar va fi de 35%, iar deducerea suplimentară de 15%.

În Programul de Convergenţă, Guvernul spune că vrea să încurajeze atât exploatările offshore, cât şi pe cele de pe uscat: Dacă pentru zăcămintele din Marea Neagră interesul este mare indiferent de valoarea facilităţilor fiscale, pe uscat, deducerile fiscale le-ar putea oferi companiilor o flexibilitate de care au nevoie. 90% dintre zăcămintele de pe uscat ale României sunt mature, ceea ce înseamnă că producţia lor de hidrocarburi este tot mai mică şi mai scumpă.

Un studiu PriceWaterhouseCoopers arăta că după ce a atins apogeul la finele anilor '70 şi începutul aniulor '80, producţia de petrol şi gaze a României a ajuns să înregistreze scăderi medii anuale de 10%. Iar costul de extracţie al unui baril de petrol a ajuns la 17 dolari în România de două ori şi jumătate mai mare decât al celor din Norvegia.

În România sunt peste 400 de zăcăminte petroliere și peste 13.000 de sonde active, iar companiile petroliere spun că menţinerea acestor instalaţii are nevoie de investiţii mari. Ca să demonstreze importanţa acestor investiţii, Asociaţia Companiilor Petroliere cita în martie un studiu KPMG care arăta că un miliard de euro investit în zăcămintele de pe uscat are un impact de 3,2 miliarde de euro la nivelul economiei.

Impozitul suplimentar de 35% pe profitul excepţional ar urma să înlocuiască taxa specială de 0,5% pe veniturile din extracţie, o taxă care se aplică la toată producţia. Anul trecut, această taxă a adus venituri de aproape 72 de milioane de lei, dar anul acesta, guvernul se aşteaptă să încaseze la o sumă mai mică cu aproape două milioane de lei.

O sumă mult mai mare, de aproape 1,4 miliarde de lei a fost încasată din redevenţe. Acestea ar urma să rămână în continuare în vigoare, însă de doi ani se vorbeşte despre o schimbare a nivelului lor.

În prezent redeventele cuprinse intre 3,5% si 13,5% din productie, in functie de dimensiunea zăcămintelor de petrol şi gaze. Cu cât un zăcământ este mai mare, cu atât şi redevenţele sunt mai sus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri