Indecizie: Aeronavele lung curier ale Tarom ruginesc în hangare

Data actualizării: Data publicării:
avion tarom
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tarom amână vânzarea celor două avioane A310, cu o valoare de 10 milioane de dolari, care stau în hangar, din cauza lipsei unui aviz al Ministerului Transporturilor. Dacă ar fi să le repare compania aeriană ar avea nevoie de o sumă de câteva ori mai mare decât cea pe care ar obține-o în urma vânzării celor două aeronave.

161029_A310_TAROM_RETRAGERE_04_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adunarea Generală a Acţionarilor companiei naţionale Tarom a decis în luna iulie a acestui amânarea vânzării celor două aeronave Aribus A310, scoase din flotă la sfârşitul anului trecut, informează Economica.net

Tarom a scos anul trecut din flotă cele două avioane a A310, evaluate la 5,1 milioane de dolari, respectiv 5,3 milioane de dolari, potrivit declaraţiilor publice ale fostului director general Gabriel Stoe, şi amână vânzarea acestora, la aproape un an decât acestea stau în hangar. 

Motivul? Conducerea executivă a companiei trebuie să obţină "un punct de vedere din partea direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, privind valorificarea activelor companiei", se arată într-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial. 

Costuri mari de întreţinere şi reparaţii

Tarom s-a confruntat vara trecută cu probleme tehnice la avioanele A310 şi a fost nevoită să anuleze mai multe curse. Datele din raportul financiar al companiei pentru anul 2015 arată că din bugetul destinat reparaţiilor, de peste 72 de milioane de lei, nu s-a folosit decât 48%, şi asta pentru că au fost amânate reparaţii majore la modele A310.

„Au fost amânate reparaţii majore la cele două aeronave A310, având în vedere că se preconiza înlocuirea acestora din cauza costurilor mari de întreţinere şi reparaţii în perioada următorilor cinci ani, estimate la suma de 55,7 milioane de dolari, precum şi dificultăţi majore în asigurarea pe viitor a pieselor de schimb necesare exploatării acestora", se precizează în documentul citat.

În ceea ce priveşte procesul de valorificare al celor două avioane, fostul director al companiei, Gabriel Stoe spunea la sfârşitul lunii iunie din 2016 că se lucrează la elaborarea unei proceduri de valorificare. Cele două avioane a A310 au fost evaluate la 5,1 milioane de dolari, respectiv 5,3 milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri