Israelienii care au Casa Radio susțin că ar fi găsit cumpărători pentru aceasta

Data publicării:
casa radio

Plaza Centers are oferte pentru vânzarea Casa Radio, în degradare din '90. Poate obține până la 66 milioane euro, după ce ar fi investit peste 85 milioane euro. Un proiect cu suspiciune de corupere a unor guvernanți români.

 

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt malluri în România și nu a construit niciunul, a primit scrisori de intenție și memorandumuri de înțelegere neangajante, potrivit Profit.ro.

La finalul anului trecut, Elbit Imaging, principalul acționar al Plaza Centers, a semnat un acord prin care și-a dat acțiunile unui administrator extern și nu se mai consideră acționar al Plaza Centers. Proiectul Casa Radio, cel mai valoros activ pe care compania îl mai are în România, i-a adus companiei Elbit Imaging o amendă de jumătate de milion de dolari aplicată de Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate.

Compania a fost acuzată că a plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio, cu suspiciune de corupere a unor oficiali guvernamentali români. Casa Radio de pe cheiul Dâmboviței a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul spune că a plasat până acum circa 85 milioane euro aici, dar șantierul este de mult timp abandonat. Ultimele evaluări plasează proiectul la o valoare de 63,3 milioane de euro.

Construcția a început în anul 1986, pe locul unui hipodrom, și urma să găzduiască Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Prin Hotărârea nr. 571/1992 privind transmiterea unui imobil în administrarea Radioteleviziunii române, imobilul situat în str. Știrbei Vodă, sector 6 București, având denumirea „Muzeul Național”, s-a transmis, împreună cu terenul aferent, din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Radioteleviziunii române, în scopul asigurării unui nou sediu pentru Radiodifuziunea română, așa-numita „Casă Radio”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri