La stat sau la privat? Ce preferă angajații români

Data actualizării: Data publicării:
birou

Un loc de muncă stabil, de preferat la stat. Asta vor din ce în ce mai mulţi angajaţi, arată un studiu recent. Este şi o provocare pentru firme, care se confruntă deja cu un deficit de forţă de muncă. Iar pentru a câştiga competiţia cu statul, companiile oferă beneficii suplimentare, pe lângă salariu.

Românii se uită, în primul rând, la bani atunci când îşi caută un loc de muncă. Aproape 70% dintre cei care au participat la Barometrul forței de muncă 2019, spun că banii sunt foarte importanți, mai ales că au cheltuieli tot mai mari de la an la an. Totuşi, stabilitatea locului de muncă a început să îi preocupe tot mai mult pe oameni, în special pe tineri.

-Siguranţă mai multă şi bani mai mulţi la final.

-În primul rând, trebuie să evoluăm şi după să ne gândim la partea materială.

Iar dacă ar avea de ales între a fi angajaţi la stat sau la privat, cei mai mulţi români ar prefera statutul de bugetari.

Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră: Am ajuns ca mulţi să se îndrepte către locurile de muncă de la stat, să fie concurenţa mare din două perspective: o dată a stabilităţii şi a doua oară din punct de veder financiar pentru că salariile în mediul public sunt mai mari decât în mediul privat.

Adrian Negrescu, consultant economic: Avem o scumpire a creditărilor generate de această ordonanţă 114. Această criză de pe piaţa forţei de muncă creează un climat instabil în care angajaţii caută locuri de muncă sigure, cu un venit sigur.

Ca să aibă şi câştig de cauză, multe companii oferă beneficii suplimentare pe lângă salariu.

Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră: În mediul privat, au această libertate de a opta pentru mai multe beneficii: aigurări, vacanţe şi multe alte lucruri cum ar fi poate bilete la teatru, bilete la spectacole sau cursuri, training-uri şi aşa mai departe.

Un astfel de sistem a fost implementat deja de aproape 30% dintre firme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri