Managementul profesionist, înlocuit cu sinecuri

Data actualizării: Data publicării:
TUDOSE MINISTRI PARLAMENT 170629_PLEN_CABINET_TUDOSE_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, condusă de Iulian Iancu – PSD a adoptat un amendament care permite Guvernului să decidă dacă și unde aplică legislația privind guvernanța corporativă.

Masacrarea legislaţiei privind guvernanţă corporativă în companiile cu capital de stat începută în Senat este continuată şi de Camera Deputaţilor, potrivit Hotnews.ro.

În vară, senatorii au decis că zeci de societăţi şi regii de stat să aibă manageri numiţi doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist. Deputaţii au mers chiar mai departe, propunând să lase Guvernului libertatea de a decide prin hotărâre care să fie companiile cu manageri numiţi pe criterii politice, fără a mai trece prin proceduri transparente de selecţie. Astfel, Comisia pentru Industrii din Camera Deputaţilor, condusă de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marţi un amendament care va permite Guvernului să decidă singur dacă va aplica legislaţia privind guvernanţă corporativă într-o companie sau alta.

Reamintim că în iunie, senatorii PSD şi ALDE au votat, în plen, un proiect de modificare a OUG 109/2011 privind guvernanţă corporativă, care conţine o lungă listă cu societăţi şi regii de stat care trebuie exceptate de la managementul profesionist. Pe listă se află Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Regia Autonomă "Administraţia Protocolului de Stat" şi mai multe din industria de apărare. Senatul era prima cameră sesizată, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputaţilor.

Iniţial, deputaţii au intenţionat să mărească lista, însă în cele din urmă au introdus un amendament prin care să lase aplicarea legislaţiei după bunul plac al Guvernului.

În acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislaţiei privind guvernanţă corporativă: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz.

În ultimul an a existat numeroase scandaluri după ce persoane fără pregătire corespunzătoare managerială sau în domeniul în care activa compania pe care urmau să o conducă și care aveau legături politice puternice au fost selectate la conducerea unor companii de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri