Comisia Europeană: Multinaționalele, obligate să dezvăluie Fiscului schemele fiscale

Data actualizării: Data publicării:
base-erosion-and-profit-shifting-singapore

Consilierii, bancherii şi avocaţii care oferă mecanisme de evaziune fiscală au intrat în vizorul Comisiei Europene. ”Cine este suficient de inteligent să proiecteze astfel de scheme (de repatriere a profiturilor - n.red.) va trebui să le spună autorităților fiscale”, este așa - zisul principiul invocat de Comisia Europeană pentru a își justifica măsura.

Concret, Executivul comunitar vrea să oblige aceşti experţi, sau eventual clienţii lor, să declare la administraţiile fiscale din ţările lor mecanismele de optimizare fiscală, deseori cu caracter transfrontalier, pe care le-au conceput, potrivit Agerpres.

Obligaţia de a declara un astfel de mecanism nu înseamnă în mod neapărat că acesta provoacă daune, ci numai faptul că merită să fie examinat de către autorităţile fiscale.

Statele membre îşi vor transmite reciproc, în mod automat, prin intermediul unei baze de date centralizate, informaţiile primite privind sistemele de planificare fiscală, care le avertizează din timp cu privire la noile riscuri de eludare a obligaţiilor fiscale şi care le permit să ia măsuri pentru a bloca aranjamentele dăunătoare.

Astăzi propunem tragerea la răspundere a intermediarilor care creează şi vând sisteme generatoare de evaziune fiscală. Efectul final va fi creşterea veniturilor fiscale ale statelor membre', a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

'Propunerea noastră va oferi mai multă siguranţă intermediarilor care respectă spiritul şi litera legislaţiei noastre şi le va face viaţa dificilă celor care, dimpotrivă, nu o respectă', a declarat la rândul său comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Propunerea CE, care ia forma unei modificări a Directivei privind cooperarea administrativă (DAC), va fi înaintată Parlamentului European pentru consultare şi Consiliului pentru adoptare. Se preconizează că noile cerinţe privind raportarea vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar începând cu aceasta data statele membre ale UE vor avea obligaţia de a face schimb de informaţii o data la trei luni.

Vezi aici un clip video în care Comisia Europeană își justifică măsura.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri