Sari la conținut
News Alert

Noua lege fiscală: PFA-urile, pentru unii mumă, pentru alții ciumă

Noua legislație fiscală încurajează evaziunea cu PFA. 

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificări importante în domeniul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale, potrivit Claudiei Sofianu, responsabil pe fiscalotate al EY România.  Într-o analiză publicată luni, specialistul EY România apreciază că multe companii vor reîncepe să fie tentate a plăti salariile personalului prin PFA ale acestora.

Fie că e vorba de câștiguri de 5.000 de lei pe lună fie că vorbim de venituri de trei ori mai mari contribuțiile sociale achitate statului vor fi identice. Sofianu explică: ”în contextul în care un salariat câștigă un venit salarial brut de 5.000 lei/lună, acesta va avea aceeași povară fiscală (impozit pe venit și contribuții sociale individuale) ca și persoana care câștigă un venit din activități independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei). De unde această diferență enormă? Aceasta rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară (i.e., prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contribuțiile sociale în cazul veniturilor din activități independente ”. Ea spune că suma pentru care deținătorul unui PFA este la alegerea acestuia (lege introduce doar un minim al contribuțiilor plătite, nu un maxim) dar că, probabil, majoritatea deținătorilor vor alege să plătească contribuții corespunzătoare salariului minim.

Efectele vor fi nebănuite și negative, estimează ea. ”În acest context, făcând o analiză a viitorului mod de impunere a celor două tipuri de venit, nu ne putem abține din a ridica o serie de întrebări: ce ne va aduce anul 2018? Va crește sau va scădea numărul de salariați? Vom asista la o nouă migrare artificială de la salariat la persoană fizică autorizată pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasă? O migrare, am putea spune, care ar încălca legea dacă nu sunt respectate diverse condiții. Dacă ne aducem bine aminte, o astfel de structură a fost des și în mod abuziv folosită în trecut și a fost expusă diverselor controale fiscale (reclasificarea în activități dependente). Iar, în final, s-a ajuns la amnistia fiscală”.

Nu trebuie ignorată și situația PFA-urilor ce înregistrează venituri foarte mici. Aceastea sunt folosite în prezent de către persoane care au venituri ocazionale și reduse din vânzarea unor obiecte, spre exemplu artiștii plastici. Până acum aceștia plăteau impozite în funcție de un venit declarat la începutul fiecărui an. Pentru viitor ei nu vor putea plăti contribuții sociale mai mici de 665 lei pe lună, respectiv 35% din salariul minim de 1.900 lei. Multe PFA in această situație se vor desființa iar deținătorii acestora se vor reîntoarce către micile activități comerciale la negru.