Numărul muncitorilor asiatici se dublează în 2018

Data actualizării: Data publicării:
muncitori vietnam

România își va dubla ”importul” de muncitori din Asia. Există fabrici unde deja 5% din angajați provin din Asia.

Foto: Firma vietnameză de resurse umane Vnmanpower se laudă cu angajarea a 100 de sudori vietnamezi pentru GM Motors în România

2017 a fost primul an când s-a depășit cota de muncitori străini (din state terțe) stabilită inițial – în loc de 3.000 de lucrători permanenți, la cât s-a estimat inițial cererea angajorilor, au fost angajate 3.211 persoane, potrivit unei analize cursdeguvernare.ro.

Semn că deficitul de personal s-a accentuat atât de mult, încât firmele sunt nevoite să importe forță de muncă pentru a-și putea continua dezvoltarea.

Contingentul de lucrători nou admisi pentru anul 2018 a fost stabilit la 7000.

Depășirea plafonului acordat la începutul anului 2017 a fost determinată și de faptul că fostul premier Sorin Grindeanu și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au apreciat eronat evoluția de pe piața muncii – după ce în cei trei ani anterior a fost aprobat un contingent anual de 3.500 de lucrători permanenți, ei au redus cota de 3.500 la 3.000.

Există uzine unde ponderea muncitorilor asiatici este importantă. Șantierul naval Vard Tulcea SA a angajat anul trecut 190 de persoane, din care aproape 73% provin din spaţiul extracomunitar.

Acum, firma are aproape 3.000 de angajați, din care 140 sunt vietnamezi, și inteționează majorarea personalului până la 3.300 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri