Petrom „pescuiește” în apele vecinilor bulgari

Data publicării:
zacaminte in mare

Petrom își consolidează prezența în Marea Neagră, dar face pasul în apele teritoriale ale Bulgariei. Compania va prelua de la grupul-mamă OMV participația la un perimetru offshore al țării vecine, anunță economica.net.

Suma tranzacției nu a fost dezvăluită, dar cel puțin în această fază nu ar fi deloc mare și ar include de fapt un premiu, cu plăți pe parcurs, în funcție de valoarea resurselor care vor fi exploatate.

În respectivul perimetru, unul de mare adâncime, Petrom ar urma să aibă parteneri două mari grupuri, Total și Repsol. Cel puțin cu grupul francez Total s-ar putea să fie o colaboare extinsă, deoarece acesta negociaază cu Exxon preluarea participației în zăcământul românesc Neptun Deep, unde Petrom controlează 50%, iar grupul american vrea să își vândă jumătatea.

În zăcământul bulgăresc, Total, care e și operator al concesiunii, deține 40%, iar Repsol 30%. Tot o cotă de 30% va avea și Petrom. În 2016 explorările făcute în perimetru au scos la iveală zăcăminte de țiței.

Petrom scoate țiței din Marea Neagră din 1987, în blocul românesc Istria.

Decizia de a prelua participiața OMV din Bulgaria poate ține de rațiuni de eficientizare a costurilor, însă astfel de tranzacții intra-grup ajung să ridice semne de întrebare. În 2006 a existat o tranzacție prin care Petrom prelua benzinăriile OMV din România, Serbia și Bulgaria. Suma nu a fost dezvăluită, dar o astfel de preluare a ridicat multe suspiciuni de export de profit, menționează „Business Club”.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri