Poşta Română se modernizează

Data publicării:
POSTA ROMANA PLASMA

Poşta Română se pregăteşte să intre în secolul al XXI-lea. Vrea să cumpere un program de sortare automată a scrisorilor şi pachetelor, pentru a scurta timpul în care acestea ajung la destinaţie. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană fără un astfel de sistem, a spus Alexandru Petrescu, directorul Poştei, într-o discuţie cu Radu Maxim.

Poşta Română vrea să ia 46 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru trei planuri de eficientizarea activităţii. Cel mai complex este programul de sortare automată. Acum, funcţionarii Poştei aleg manual, bucată cu bucată, fiecare scrisoare sau pachet.

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: Suntem singura ţară din Europa fără sortare automatizată. Vom livra mai mult, mai repede, mai bine. Din perspectiva business to business vom fi mai credibili, vom putea furniza garanţie în timpii de livrare, ceea ce înseamnă că vom fi o opţiune.

Poşta Română ţinteşte o creştere pe segmentul de curierat, unde are acum numai 7-8% din piaţă. Pentru asta, vrea să cumpere aproape 900 de maşini noi.

Radu Maxim: Am putea vedea anul viitor această nouă flotă a Poştei?

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: Absolut. Nu luăm nimic special, luăm maşini care există astăzi pe piaţa şi pe drumurile din România.

Profit după jumătate de an

(ianuarie - iunie 2016)

profit: creştere de 2,5% = 15,8 milioane de lei

venituri: scădere de 0,4% = 562 milioane de lei

cheltuieli: scădere de 0,5% = 543 milioane de lei

sursa: Poşta Română

Poşta Română a încheiat primele şase luni cu aproape 16 milioane de lei profit. Chiar dacă este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de remarcat e că veniturile s-au diminuat.

Radu Maxim: Sunteţi în pragul sau în mijlocul unei restructurări?

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: Am rămas cel mai mare angajator din România. Nu demult eram în zona 30 – 32.000 de oameni, dar ne pleacă 1.800 - 2.000 pe an. Pensionare în mare parte. Compania e un organism viu. Mereu suntem în mijlocul unei evaluari a personalului, mai ales că avem în vedere diversificarea liniilor de activate, trebuie să luăm în considerare şi o reevaluare a competenţelor oamenilor. Pentru că vorbim de sortare automatizată, intenţionăm să luăm 46 de milioane de euro de la BERD şi, automat, vom avea nevoie de ingineri specializaţi

Ne lansăm şi în zona de servicii financiare. Lansarea este în septembrie şi vom avea nevoie de o direcţie specializată, trebuie să fie oameni de banking. Am lansat brokerul de asigurări şi avem nevoie de oameni. O evaluare este esenţială, dar e vorba de evaluare competenţelor.

Sunt sute de posturi sub evaluare. Nu vă pot spune ce oameni sunt, pentru că fie care post e supus unei evaluări, va fi subiectul unei comisii care va examina respectivul ocupant al postului.

Sunt cinci documentarişti, să spunem, pleacă doi. Automat, cei de acolo vor da examen şi vom identifica unde sunt competenţele. Va fi şi o posibilitate de redistribuire, dacă acea comisie de evaluare identifică alte competenţe. Vor pleca 200-300 de angajaţi, încă ne uitam la cifre. Discutam şi cu sindicatul.

Radu Maxim: A fost un protest al sindicaliştilor, în luna mai. Ce s-a întâmplat cu cerinţele lor?

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: Au fost 10-11 solicitări. Mare parte ţin de probleme de natură legislativă, mă refer la concedii. Este adevărat că o parte dintre oameni nu-şi pot lua concedii. Sunt agenţi în localităţi izolate, unde nu au alt coleg care să-i înlocuiască. Acelaşi lucru se aplică şi însoţitorilor persoanelor cu handicap. Am depus la minister (Ministerul Comunicaţiilor – n.r.) un amendament al Legii serviciilor poştale pe o serie de lucruri prinse în solicitările sindicatului şi aşteptăm să lansăm în aprobare acest document.

Radu Maxim: Vor avea loc majorări de salarii?

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: În acest moment analizez această posibilitate. Cel mai important lucru e să menţinem compania în afara oricarui risc de insolvenţă. Dacă vor exista disponibilităţi băneşti, avem o analiză, trebuie să am o discuţie cu membrii Consiliului de Administraţie. Mă preocupă nu doar prezentul acestor oameni, ci şi viitorul lor. Pot oferi acum puţin mai mult (la salariu – n.r.), se vor bucura o luna, două, dar după trei luni riscul de insolvenţă se poate materializa. Trebuie să fim maturi în abordare, să găsim o formulă de îmbinare bună între prezent şi viitor.

Radu Maxim: Care sunt acum rezultatele financiare ale Poştei Române?

Alexandru Petrescu, directorul general al Poştei Române: La 6 luni am rămas în profit operaţional.

Înregistrarea completă a emisiunii 24 de Minute o puteţi urmări aici:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri