Primul exemplar de balenă albastră ucis în ultimii 40 de ani. Specia este pe cale de dispariție și protejată internațional

Data publicării:
sea sheperd
Foto: Sea Shepherd

O companie islandeză care vânează balene este acuzată că a ucis o balenă albastră rară, o specie pe cale de dispariție și protejată prin lege. Balena albastră este cel mai mare animal de pe planetă, iar uciderea unui astfel de exemplar a stârnit critici aprinse din partea activiștilor, care cer pedepsirea aspră a compaiei, relatează CNN.

sea sheperd
Foto: Sea Shepherd

Compania Hvalur hf a ucis și măcelărit o balenă albastră sâmbăta trecută, la punctul lor de lucru din Hvalfjordur, Islanda. Acesta ar fi primul exemplar de balenă albastră ucis în ultimii 40 de ani, ultima captură fiind consemnată în anul 1978. Compania nu a făcut până acum niciun comentariu despre captura care a stârnit revoltă și noi semnale de alarmă privind conservarea speciilor rare. 

Balena avea o lungime de 30 de metri și cântărea peste 200 de tone. Specia este protejată la nivel internațional, fiind pe cale de dispariție, iar vânatul este strict interzis.

Deși state precum Japonia sau Norvegia încă mai practică vânătoarea de balene, de obicei sunt vizate alte specii.

În ciuda luptei dusă de activiși și cei care militează pentru conservarea speciilor rare de animale, vânătoarea de balene este în continuare foarte populară în unele țări. Balenele albastre au intrat sub protecție internațională încă din anii '60, după zeci de ani de „exploatare necontrolată” care a dus specia în prag de dispariție.

În secolul 20, peste 360.000 de balene albastre au fost ucise numai în apele din jurul Antarcticii. La nivel mondial se estimează că mai există în prezent în jur de 10.000-25.000 de exemplare de balene albastre.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri