Sari la conținut

Profitabilitate record pentru o companie de stat

Nu numai companiile private pot fi profitabile, ci și cele de stat. De unde era aproape de faliment în anii trecuți și era căpușată de de firme private, firma publică a ajuns să obțină un leu profit la fiecare doi lei încasați.

microhidrocentrala

Hidroelectrica îşi consolidează statutul de cea mai profitabilă companie de stat: a obţinut un profit brut de 1,13 miliarde lei în primele nouă luni, în creştere cu 29%. La fiecare 2 lei încasaţi de companie, aproape 1 leu este profit, potrivit News.ro.

Hidroelectrica şi-a consolidat în acest an statutul de cea mai profitabilă companie de stat, anunţând, joi, că a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit brut de 1,133 miliarde lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară a anului trecut, la o cifră de afaceri de 2,4 miliarde lei.

În primele nouă luni, compania a produs 13,28 TWh energie, comparativ cu 12,49 TWh în aceeaşi perioadă a anului 2015. Compania a produs electricitate în 207 hidrocentrale aflate în exploatare, cu o putere instalată de 6.432 MW.

„Procesul radical de restructurare şi eficientizare prin care a trecut compania în ultimii ani a făcut ca Hidroelectrica să devină cea mai profitabilă companie din România, la sfârşitul trimestrului III 2016, înregistrând o EBITDA de 67% din cifra de afaceri. Rezultatele de excepţie obţinute de Hidroelectrica la nivelul primelor 9 luni 2016 sunt realizate pe fondul unei scăderi generalizate a preţurilor din piaţa de energie electrică, faţă de anul 2015”, susţine compania, într-un comunicat. 

Concret, raportat la cifra de afaceri din primele nouă luni, de 2,4 miliarde lei (537 milioane euro), profitul net reprezintă 37%, iar cel brut aproape jumătate (47%).

Hidroelectrica s-a aflat în insolvenţă din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieşit din procedura judiciară.

Pe perioada insolvenţei, Hidroelectrica a devenit una dintre cele mai profitabile şi mai bogate companii de stat din România.

Fostul administrator judiciar al companiei, Remus Borza, a estimat că Hidroelectrica a ar putea obţine în acest an un profit record de 1,3 miliarde de lei, faţă de 899,4 milioane lei în 2015.

Hidroelectrica dispune, în plus, de mult cash, având lichidităţi de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash) la finalul lunii mai

Producătorul de energie avea 3.327 salariaţi la finalul lunii septembrie, faţă de 5.239 salariaţi la momentul intrării în insolvenţă.