Rainer Seele: "OMV a definit clar unde și cum vrea să cooperaze cu Gazprom, și România nu e pe hartă"

Data publicării:
PLATFORMA OMV PETROM MAREA NEAGRA AGERPRES

CEO-ul OMV vorbeşte, într-un interviu acordat Hotnews.ro, despre orizonul proiectului Neptun, de la Marea Neagră, dezvoltat de Petrom şi Exxon, dar şi care ar putea fi liniile strategiei de piaţă a Petrom. Nu în ultimul rând, şeful OMV aduce lămuriri şi cu privire la relaţia companiei româneşti cu Gazprom.

Câteva din declaraţiile făcute de CEO-ul OMV, Rainer Seele, în interviul acordat Hotnews.ro:

*"Ce pot să vă spun este că managementul Petrom plănuieşte investiţii mai mari în România în 2018, comparativ cu anul trecut. Iar asta are de-a face şi cu faptul că Proiectul Neptun a ajuns deja la o anumită maturitate. Este nevoie de investiţii în plus după decizia finală privind investiția, astfel încât resursele uriașe offshore ale Neptun să poată fi dezvoltate".

*"Petrobrazi încă prezintă oportunităţi uriaşe pentru noi, avem de gând să continuăm investiţiile pe mai departe şi cred că ar trebui să păstrăm aceste oportunităţi drept o mare şansă pentru Petrom în viitor". 

*"Dacă vă uitaţi pe bilanţul solid al Petrom, veţi vedea că în special când vine vorba de cash şi de lichiditate financiară, compania este foarte sănătoasă". În acest context, CEO-ul OMV mai sugerează faptul că această situaţie ar face inoportun un eventual schimb de active între Petrom şi alte companii.

*Proiectul Neptun: "Mă aștept ca Decizia Finală privind Investiția să fie luată în cursul anului 2018. Dar asta depinde, de asemenea, de partenerul nostru Exxon, care este operatorul proiectului, care şi el trebuie să ia o decizie. Nu e o hotărâre pe care Petrom o ia de una singură. Trebuie să aşteptăm de la Exxon orizontul lor de timp şi când plănuiesc să obţină toate aprobările necesare. Suntem gata să ne urmăm partenerul Exxon". La acest capitol, altă variabilă importantă subliniată de Rainer Seele o constituie cadrul fiscal din România: "E foarte important de menționat, trebuie să avem un cadru stabil şi de încredere. Investiţia pe care o facem în proiectul Neptun este calculată pentru decenii, ceea ce necesită un cadru stabil".

*"Avem o rezervă foarte mare de gaze naturale în proiectul Neptun din Marea Neagră. Mai sunt şi puncte, în vecinătatea zăcământului descoperit care arată, de asemenea, foarte promiţător, deci putem vorbi de sustenabilitate când ne referim la rezultatele geologice pe care le avem pe masă. Deci, din acest punct de vedere, nu există îngrijorări în privinţa subteranului. Problemele pe care ni le punem au legătură, desigur, cu ce se întâmplă la suprafaţă în România, când gazele sunt scoase la lumina zilei. Sunt volume mari care vor veni prin proiectul Neptun. Piața internă din România poate absorbi și consuma doar o parte mică a gazului produs. Prin urmare, vorbim de cadrul legislativ şi de opţiunile de export de care avem nevoie. Volumele care nu pot fi consumate de piața românească vor fi exportate. Acesta este de asemenea în interesul economiei României, pentru că va întări balanță comercială a țării. Aşadar, posibilitatea de a exportă este obligatorie".

*"Vorbind despre România și Petrom, nu avem nici un interes să cooperăm cu Gazprom în ce privește acționariatul sau activitățile de business. Când am discutat cu Gazprom despre schimbul de active cu OMV au fost zvonuri în presă românească că Petrom ar putea fi inclus în discuţiile noastre. Vreau să fie clar: nu am discutat niciodată despre o colaborare cu Gazprom în România şi nu avem deloc vreun interes să facem asta".

*"Nu are sens și nu avem nici un interes că Petrom să coopereze cu Gazprom în România. OMV a definit clar unde și cum vrea să cooperaze cu Gazprom, și România nu e pe hartă". 

Interviul cu Rainer Seele poate fi consultat integral pe Hotnews.ro.

Citiţi şi:

Declaraţie neaşteptată a ministrului Energiei Toma Petcu în legătură cu schimbarea şefei Petrom. După ce Iulian Iancu, şeful comisiei de anchetă a ANRE, a spus că va trimite informaţii despre Mariana Gheorghe către DIICOT şi DNA, acum, ministrul Energiei spune că o regretă pe şefa demisionară a companiei petroliere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri