Ryanair ar putea anula mai multe zboruri decât a anunțat. Piloții au refuzat bonusurile companiei

Data actualizării: Data publicării:
17 12 2012RyanAirBig4 1

Criza în care se află compania aeriană Ryanair, după ce a anulat sute de zboruri, s-ar putea adânci. The Guardian relatează că Ryanair ar putea anula mai multe curse decât a anunțat până acum, întrucât încercările companiei de a-i convinge pe piloți să zboare mai mult au eșuat.

CITEȘTE ȘI: Scrisoarea unui fost pilot Ryanair: Știu din experiența amară adevărul despre zborurile anulate

Ryanair a decis să le ofere piloților bonusuri de 13.500 de euro pentru a renunța la concedii, după ce s-a văzut nevoită să anuleze aproximativ 2.000 de zboruri în următoarele şase săptămâni din cauza lipsei de personal, dar şi a unei greşeli în planificarea concediilor piloţilor.

Însă The Guardian a obținut o scrisoare semnată de piloții companiei Ryanair, prin care aceștia vor să refuze bonusurile și să refuze să lucreze după cum le dictează compania, dincolo de obligațiile lor contractuale.

Oferta făcută de Ryanair piloților este destul de ambiguă: nu sunt specificate clar condițiile în care piloții pot fi eligibili pentru a primi bonusurile. În primul rând, aceștia ar trebui să aibă 800 de ore de zbor într-un an, pentru a primi bonusul. Însă niciun pilot nu are 800 de ore de zbor în decursul a 12 luni. De asemenea, nu se specifică nici la câte zile de concediu ar trebui să renunțe piloții pentru a beneficia de bani.

Ryanair are 4.200 de piloți, dintre care mulți au statut de „prestatori de servicii”, fiind angajați prin firme contractate de compania aeriană, nu sunt organizați în sindicate și nici nu au un contract colectiv de muncă.

De teamă să nu fie concediați, unii dintre piloți nu au dorit să își treacă numele complet pe scrisoare, însă mulți alții au făcut-o deja. „Nu sunt în poziția în care să își permită să mai concedieze piloți, pentru că ar avea probleme și mai mari”, a declarat un pilot pentru The Guardian, după ce aproximativ 700 de piloți și-au dat demisia de la Ryanair în ultimul an.

În aceste condiții, sunt șanse mari ca Ryanair să mai anunțe o nouă serie de zboruri anulate. Până acum, aproximativ 400.000 de pasageri au fost afectați de decizia companiei.

De altfel, conducerea Ryanair se aşteaptă se plătească şi despăgubiri uriaşe. 20 de milioane de euro pasagerilor ale căror curse au fost anulate.

Şi unele zboruri care pleacă din România au fost deja anulate. Este vorba despre cursele spre Roma de pe 23 septembrie, Bologna de pe 24 septembrie şi Milano de pe întâi, opt, 15 şi 22 octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri