Directori puși politic la zeci de companii naționale

Data actualizării: Data publicării:
parlament vot
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentarii PSD ALDE au propus și votat scoaterea a apropximativ 100 de companii naționale de maximă importanță din rândul celor la care managerii și administratorii se angajează prin concursuri publice, după cum prevede OUG 109 din 2011, aprobată prin legea 111 din 2016.

Parlamentul dă liber la numiri politice în companiile care au capital de stat. La propunerea grupurilor PSD-ALDE, zeci de societăţi de stat şi regii autonome vor avea această soartă. Deputaţii au fost convocaţi marți seară pentru vot în comisia economică. Miercuri propunerea a trecut prin vot în plenul Camerei Deputaților. Este vorba de aproximativ de 100 de companii de maximă importanță națională, multe gestionare a unor bugete uriașe de sute de milioane de euro, cum ar fi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Sunt incluse companii precum Romgaz, Hidroelectrica, RAPPS, Aeroporturi București, Cuprumin, etc.

”Măsura distruge principiile și fundamentele unei țări moderne cu economie competitivă capabilă să asigure bunăstarea cetățenilor”, a apreciat miercuri Consiliul Investitorilor Străini într-un comunicat de presă. Decizia luată fără consultări și fără informarea mediului de afaceri va adânci lipsa de încredere în instituții. România nu va îndeplini cerințele solicitate pentru a adera la Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, au spus investitorii străini. 

Până acum practica a fost de a nesocoti OUG 109 din 2011, privind guvernanța corporativă a companiilor de stat, prin numirea unor directori apropiați politic sub interimat și prelungirea acestor interimate la infinit, concomitent cu tergiversarea procedurilor de selecție solicitate de OUG 109. De acum înainte astfel de practici nu își vor mai avea rostul iar directorii vor putea fi menținuți în funcție de politicieni după dorință.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri