TAROM: Economie anuală de 8 milioane de euro după reducerea de personal

Data publicării:
Aeronavă TAROM care decolează.
TAROM estimează o reducere medie anuală a costurilor de personal la aproximativ 8 milioane de euro, în șase luni.

TAROM estimează o reducere medie anuală a costurilor de personal la aproximativ 8 milioane de euro, în șase luni, potrivit Mediafax.

Compania TAROM anunță că a inițiat proiectul de restructurare a personalului, una dintre componentele esențiale ale planului de redresare a companiei. Această măsură face parte dintr-un program extins de procedee în baza căruia Comisia Europeană a aprobat statului român acordarea unui împrumut de salvare pentru TAROM la începutul anului trecut.

Ulterior, compania a prenotificat Comisiei Europene, în data de 24 august 2020, planul de restructurare în vederea obținerii unui ajutor de stat pentru restructurare pentru următorii 5 ani.

„În contextul pandemiei COVID-19, ca urmare a instituirii restricțiilor de călătorie, atât la nivel național, cât și la nivel european și global, sectorul transportului aerian de pasageri a înregistrat o scădere semnificativă în 2020 (peste 60% față de anii anteriori), generând pierderi însemnate pentru operatorii din acest sector. Astfel, într-un context de piață extrem de dificil, redresarea companiei într-un termen scurt a devenit critică, fiind necesar ca măsurile de reducere de costuri implementate deja în perioada de lock-down (șomaj tehnic pentru categoriile de personal cu activitate redusă, desființarea mai multor agenții interne și externe, implementarea unui program de plecări voluntare, reducerea cheltuielilor de operare, conservarea aeronavelor la sol) să fie dublate de măsuri cu impact pe termen mediu și lung”, transmite compania.

TAROM are pe masă un plan de restructurare prin care numărul de salariaţi ar trebui să scadă cu 700 din 1.500 până la finalul verii

Prin restructurarea de personal, TAROM urmărește dimensionarea optimă a organizației în raport cu volumul de activitate curent și estimat pentru anii următori, urmărindu-se reducerea costurilor cu personalul, dar și o distribuire eficientă a activităților la nivelul companiei. Implementarea acestei măsuri prevede parcurgerea mai multor etape legale privind evaluarea și departajarea personalului supus restructurării pe baza unor concursuri cu criterii transparente, echitabile, comunicate tuturor celor implicați, precum și încheierea raporturilor de muncă cu angajații supuși concedierii în urma procesului de departajare.

Durata estimată pentru implementarea măsurii este de 6 luni, conducând la o reducere medie anuală a costurilor de personal ale companiei estimată la aproximativ 8 milioane de euro.

Alte măsuri pe termen mediu din planul de restructurare a Companiei vizează optimizarea flotei de aeronave, optimizarea comercială și optimizarea costurilor.

ZF scrie recent că TAROM are pe masă un plan de restructurare prin care numărul de salariaţi ar trebui să scadă cu 700 din 1.500 până la finalul verii.

Partenerii noștri