Transelectrica lasă Guvernul fără dividende

Data publicării:
transelectrica

Profitul net al Transelectrica pe anul trecut a înregistrat o scădere de 90% față de 2016. Aceasta înseamnă că Guvernul va încasa o sumă infimă cu titlul de dividende de la companie, contrar așteptărilor lui. Recent Guvernul a obligat companiile de stat să direcționeze 90% din profiturile nete ca dividende.

Bucuria statului după ce a impus companiilor de stat să verse 90% din profiturile nete obținute ca dividende care să îi revină pentru acoperirea deficitului a fost de scurtă durată, cel puțin în cazul Transelectrica. Compania care este operator național de transport al energiei electrice a raportat Bursei de Valori pentru 2017 un profit în scădere cu nu mai puțin de 90% față de 2016. Cifrele nu sunt auditate.

''Profitul net a înregistrat o scădere de aproximativ 90,29% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2016 (26 milioane lei de la 272 milioane lei) evoluţie determinată în principal de scăderea tarifelor de transport al energiei electrice şi a tarifelor din serviciul de sistem tehnologic'', se arată în documentul trimis Bursei.
Principala cauză a diminării drastice a profiturilor ete majorarea a două capitole de cheltuieli, anume cele cu piața de echilibrare, în creștere de la 800 de milioane lei la 1,3 miliarde lei, și cele cu serviciile de sistem tehnologice, mai mari cu 100 de milioane lei.

Micșorarea profiturilor face ca statul să încaseze dividende insignifiante, cu aproximativ 200 de milioane de lei mai puțin.

În toamna anului trecut compania Transelectrica avertiza că o măsură similară anunțată de Guvern la acel moment lăsa compania fără banii necesari investițiilor. Aceasta a fi fost nevoită să se imprumute pentru a implementa planul de investiții aprobat chiar de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie.

"Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanțări noi pe termen mediu și lung în vederea realizării proiectelor de investiții strategice aprobate de către ANRE și Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei – n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără și 6 Proiecte de Interes Comun European (eligibile pentru a primi finanțări nerambursabile de la UE – n.r.)", spunea Transelectrica într-un document adresat acționarilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri