Sari la conținut

Tranzacţie record în industria tutunului

British American Tobacco a anunţat că vrea să preia pentru 47 de miliarde de dolari 58% din acţiunile unui alt mare producător de ţigări, Reynolds. Şi sunt toate şansele ca oferta să fie acceptată.

Cele două companii sunt rivale, dar, în acelaşi timp sunt prietene. De altfel, British American Tobacco deja deţine restul de 42% dintre acţiunile Reynolds.

Oferta evaluează afacerile Reynolds la 81 de miliarde de dolari. În urma tranzacţiei, British American Tobacco ar deveni cea mai mare companie listată din industria tutunlui şi ar depăşi ca cifră de afaceri un alt gigant, Philip Morris.

În acelaşi timp, îşi va întări poziţia şi pe piaţa aşa numitelor produse de nouă generaţie, cum ar fi ţigările electronice şi alte dispozitive asemănătoare. Totuşi, liderul mondial va rămâne China National Tobacco, o companie controlată de guvernul de la Beijng. Preluarea completă a celor de la Reynolds de către British American Tobacco nu va avea impact pe piaţa din România. În 1999 afacerile internaţioane ale Reynolds, inclusiv cele din ţara noastră, au fost cumpărate de japonezii de la JTI.