Sari la conținut

Un om de afaceri grec a cumpărat centrul de piese de schimb Dacia de lângă Piteşti

Compania de investiţii imobiliare Globalworth, fondată de omul de afaceri, a cumpărat cu 42,5 milioane de euro depozitul care asigură distribuţia de piese de schimb pentru Dacia în apropiere de Piteşti de la compania Elgan, deţinută de omul de afaceri israelian Simon Roth.

grupul-renault-a-inaugurat-centrul-de-piese-de-schimb-dacia

Omul de afaceri care a cumpărat centrul, respectiv Ioannis Papalekas, a fost consiliat în operațiune de compania de consultanţă Colliers. „Vânzarea depozitului Dacia dezvoltat de Grupul Elgan, către Globalworth, reprezintă o tranzacţie importantă pentru piaţa de investiţii din România, urmând la scurt timp după intrarea fondului suveran GIC pe piaţa locală prin achiziţionarea platformei P3, şi subliniază interesul pentru acest tip de produs”, a declarat directorul asociat în cadrul departamentului de investiţii al Colliers International, Robert Miklo, potrivit News.ro.

Prin această achiziţie, Globalworth îşi extinde portofoliul de centre de depozitare şi logistice în România, după achiziţia parcului TAP în Timişoara. Pentru israelienii de la Elgan, tranzacţia marchează este primul exit semnificativ realizat în România.Depozitul are cu o suprafaţă închiriabilă de 68.000 mp şi un teren disponibil pentru construcţia a încă 40.000 mp.

Amplasat în comuna Oarja, la 28 de kilometri de uzina Dacia de la Mioveni şi în apropierea autostrăzii Bucureşti-Piteşti, depozitul fost inaugurat în anul 2010 şi asigură distribuţia de piese de schimb pentru Dacia, Renault si Nissan în România şi 33 altele ţări. Pe lângă acest depozit, Grupul Elgan a mai dezvoltat mai multe proiecte imobiliare similare, printre care Auchan Logistics (38.000 mp în Ungaria), Volvo Trucks Factory & Logistics (19.300 mp în Franţa), Renault-Nissan Logistics (19.500 mp în Ungaria), Bogancs Estates Office & Logistics (57.000 mp în Ungaria) şi DHL Express HQOffice & Logistics (14.500 mp în Ungaria).

La începutul lunii februarie, compania de investiţii Globalworth s-a calificat alături de încă trei fonduri de investiţii imobiliare în a doua rundă de negocieri pentru preluarea grupului Africa-Israel Investments (AFI Group), care deţine pe piaţa locală mall-urile AFI din Bucureşti şi din Ploieşti, potrivit publicaţiei Globes.

Compania de investiţii imobiliare Globalworth, controlată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a fost de acord în decembrie 2016 să vândă către Growthpoint o participaţie de 26,9%, care va fi plătită până la 31 decembrie 2017.

Fondul de investiţii sud-african Growthpoint Properties va deveni acţionar principal al companiei de investiţii Globalworth până pe 31 decembrie 2017, prin cumpărarea unui pachet de acţiuni de 26,9% în cadrul fondului imobiliar cu afaceri extinse în România, pentru 186,4 milioane de euro.

De la momentul înfiinţării companiei Globalworth, în februarie 2013, investiţiile derulate au ajuns la circa 814 milioane euro, dintre care 244 milioane euro au fost cheltuiţi pe finalizarea achiziţiei a patru clădiri de birouri clasa “A” în Bucureşti.