Vagoane româneşti, trecute sub control american

Data publicării:
vagoane astra

Fostele fabrici numite cândva Astra Vagoane Marfă, Meva şi Romvag vor ajunge sub control american printr-o tranzacţie de 60 de milioane de euro.

Compania americană Greenbrier a anunţat pe bursa de la New York că va prelua Astra Rail, firma care deţine cele trei fabrici din Arad, Caracal şi Turnu Severin. Potrivit anunţului Greenbrier, va plăti 30 de milioane de euro către Astra Rail în momentul în care va fi încheiată tranzacţia şi încă 30 de milioane de euro după un an de la încheierea tranzacţiei.

Totuşi, nu este doar o simplă preluare. Va fi practic o fuziune. Compania nou înfiinţată va purta numele Greenbrier-Astra.

Cele 60 de milioane de euro achitate le vor permite însă americanilor să controleze un pachet majoritar de 75%, în vreme ce actualul patron al Astra Rail, germanul Thomas Manns, va deţine o participaţie de 25%.

Manns a preluat cele trei fabrici româneşti în 2012. În vreme ce investitorul german deţine acum fabrica de vagoane de marfă a fostei companii de stat Astra Arad, divizia de vagoane de călători a ajuns la un alt om de afaceri, Valer Blidar, şi va rămâne în continuare sub controlul său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri