Concluzie BERD: Până să se îmbogățească, românii îmbătrânesc

Data actualizării: Data publicării:
muncitori lopata

Concluzia suprinzătoare aparține Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare care a analizat cât era PIB-ul unei țări ca procent din cel al Statelor Unite la momentul la care ponderea populației în vârstă a depășit 25% din totalul populației. BERD a dat publicității marți raportul său anual.

Până în anii 2000 îmbătrânirea rapidă a populației era ceva care afecta doar un grup mic de economii avansate. In zilele noastre țările riscă să întâmpine aceste probleme încă într-un stadiu incipient al dezvoltării lor economice.

„Când în Suedia, Norvegia sau Germania gradul de dependență al celor în vârstă a depășit pragul de 25%, între anii 1970 și 2000, veniturile lor per capita erau echivalente cu cele din Statele Unite”, spune raportul. În țările baltice și din Europa Centrală gradul de dependență a a fost atins când veniturile erau 45% din cele din Statele Unite. Pentru Serbia și România atingerea pragului de 25% a avut loc când salariile erau de 30% față de cele din SUA iar pentru Ucraina nivelul este de 20%.

„Multe economii de venit mediu riscă să îmbătrânească înainte de a ajunge bogate”, spune BERD. Banca de dezvoltare recomandă prelungirea duratei de activitate, introducerea progresului tehnologic, ajustarea politiclor migrționiste etc.

Cum mai este văzută România în raportul BERD

  • Până în 2040 forța de muncă va fi mai mică cu 20% atât din cauza migrației nete cât și a declinului demografic. Statele Unite, Canada și Marea Britanie sunt singurele țări occidentale unde forța de muncă va crește.

  • România este alături de Ungaria, Polonia, Turcia țara cu un spor important al roboților in economie (93 roboți în Slovenia sau Slovacia la 10.000 de angajați, câte 2 în Maroc, Moldova sau Serbia ).

  • România este a șasea țară ca număr de emigranți (cu 3,8 milioane emigranți) după Rusia (11 milioane), Ucraina (6 milioane), Polonia (4,5 milioane), Kazahstan( 4 milioane), West Bank – Gaza (3,9 milioane). Un sfert din populație a emigrat, notează BERD.

  • Practicile de bună guvernare s-au îmbunătățit în România. Aici figurăm alături de Ucraina și Kazahstan insă nu trebuie să ignorăm faptul că analiza privește perioada 2010-2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri