Sari la conținut

Consiliul Concurenţei vrea să-i premieze pe denunţătorii companiilor care încalcă legea

Consiliul Concurenţei vrea să încurajeze persoanele fizice să denunţe companiile care încalcă legea concurenţei, cu dovezi pentru începerea unei investigaţii, recompensate financiar, după modelul aplicat de Ungaria, un proiect de act normativ pe această temă urmând să fie lansat anul viitor.

"Vrem să dăm posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care să stea la baza declanşării investigaţiilor noastre. Ele pot şi acum, dar încercăm exact să reglementăm", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

El a arătat că cel mai elocvent exemplu este cel al Statelor Unite ale Americii, cu o practică foarte răspândită privind încurajarea celor care prezintă autorităţilor dovezi de încălcare a legii şi unde se poate ajunge la compensaţii financiare foarte mari, fără a exista o limitare a acestor sume.

"Mai în zona noastră, mai apropiat de modelele noastre cultural-politice, ceva similar se întâmplă în Ungaria, unde compensaţia este plafonată la circa 50.000 de euro, dacă nu mă înşel, pe când la americani cea mai mare recompensă a fost de 100 milioane de dolari, acordată în acest an", a spus Chiriţoiu.

Întrebat dacă în România se va aplica o recompensă financiară în sumă fixă sau procentual, el a răspuns că este prea devreme să se pronunţe, urmând ca abia în prima parte a anului viitor să fie redactat şi finalizat proiectul. Chiriţoiu a mai spus că nu ştie deocamdată în ce formă va fi adoptat actul normativ, lege sau ordonanţă de Guvern.