Consiliul Fiscal: Bugetul nu-și permite reducerea CAS. Încasările, mai mici cu un miliard de lei

Data publicării:
incasari taxe

Finanţiştii sunt sceptici și spun că Guvernului îi va fi greu sa convingă Fondul Monetar Internaţional să accepte reducerea contribuţiilor la asigurările sociale cu 5 procente din vară, în condiţiile în care sumele intrate în buget în primele luni ale anului sunt mult sub estimări.

Dată fiind execuţia bugetară de până acum, probabilitatea de a adopta o măsură care îţi reduce semnificativ veniturile, cel puţin pe termen scurt, este în scădere. Unde găsim aceşti 2,5 miliarde de lei, în condiţiile în care avem deja necolectate peste un miliard de lei?”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Cu totul altfel par să se vadă lucrurile de la Ministerul de Finanţe.

„Lucrăm pe creşterea veniturilor. Am avut rezultate bune şi în aprilie. Sunt foarte optimistă şi pentru luna mai”, spune Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

În primele patru luni ale anului au intrat în conturile statului, din taxe şi impozite, 65,8 miliarde de lei.

Reducerea CAS este, însă, necesară. În ciuda cotei unice de 16%, în acest moment România depăşește Bulgaria în ceea ce priveşte povara fiscală asupra afacerilor. În plus, ocupă locul 3 în Europa în privinţa valorii TVA şi are unele dintre cele mai mari contribuţii pentru asigurările sociale.

„Cota contribuţiei sociale, angajat şi angajator, care ne situează mult peste media europeană care este la 33%. Bulgaria, de exemplu, are CAS de 30% şi reuşeşte să colecteze aproape cât noi”, spune Ionuț Dumitru.

De altfel, de taxele prea multe şi prea mari s-a plâns recent şi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„Nici chiar așa. Una-două ba impozit pe aia, ba pe aia, ba pe profit. Poate ne ușurează acuma cu profitul reinvestit, dar... nu e. Când mi-a spus cât trebuie să plătească firma impozit pe profit i-am trântit telefonul în nas contabilului”, s-a a spus Mugur Isărescu.

Ministrul Finanțelor i-a răspuns: „Nimănui nu-i place să-şi plătească impozitele. Este un lucru normal.”

Ioana Petrescu a refuzat, însă, să dea detalii despre golul pe care îl va lăsa în buget măsura neimpozitării profitului reinvestit, aplicată de la jumătatea anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri