Consiliul Fiscal: Reducerea CAS, povară enormă pe buget

Data publicării:
angajati banca

Reducerea contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale va pune o presiune enormă pe bugetul anului 2015, avertizează preşedintele Consiliul Fiscal.

„Dacă luăm în calcul şi efectele de runda a doua, faptul că se vor crea mai multe locuri de muncă, că vor fi mai multe investiţii, că se va consuma mai mult, efectul net tot rămâne la circa 3-4 miliarde de lei ”, spune Ionuț Dumitru,

Dacă se adaugă şi cheltuielile suplimentare asumate de Executiv, precum creşterea primelor şi sporurilor pentru militari şi angajaţii serviciilor secrete, rezultă că reducerea deficitului la 1,4 % din PIB devine o misiune aproape imposibilă.

Pentru ca micşorarea CAS să nu ameninţe stabilitatea bugetului de stat, ar trebui luate câteva măsuri, precum reducerea muncii la negru şi diminuarea diferenţelor de impozitare între salarii şi alte forme de venit, cum ar fi drepturile de autor şi PFA.

Potrivit datelor Consiliului Fiscal, aproape 1,5 milioane de români muncesc fără forme legale, ceea ce înseamnă că statul pierde din necolectarea de taxe şi contribuţii aproape 4 miliarde de euro, în fiecare an.

O alternativă ar fi o abordare graduală în care să reducem CAS treptat, în care să reduci contribuțiile la asigurările sociale gradual cu 1-2 puncte procentuale pe an”, spune Ionuț Dumitru.

Oamenii de afaceri nu sunt însă de acord cu o astfel de idee şi susţin că reducerea contribuţiilor mai atenuează din şocurile pe care le-au avut de suportat în acest an.

„Creşterea preţului energiei electrice, creştere de preţ gaze naturale, creşterea salariului minim. La privat a generat o întreagă evoluţie a grilei de salarizare”, spune Cristian Pârvan, preşedintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Acum la fiecare 1.700 de lei, alţi 1.400 se duc la stat sub formă de taxe şi impozite. Cei mai mulţi bani, aproape 752 de lei, sunt lăsaţi la buget pentru contribuţii sociale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri